Volledig scherm
© Waterschap Aa en Maas

Waterschappen willen vrieskou in strijd tegen woekeraars (video)

EINDHOVEN - Bij de waterschappen De Dommel en Aa en Maas hopen ze op vorst. Streng en langdurig. Dat scheelt ze in het voorjaar een hoop werk. Want exotische woekeraars als de grote waternavel houden niet van koude voeten.

De zachte winters van de afgelopen jaren zijn koren op de molen voor planten als de grote waternavel, parelvederkruid en watercrassula. Ooit uit exotische oorden geïmporteerd als vijver- en aquariumplanten, zorgt hun explosieve groei inmiddels voor grijze haren bij de waterschappen. Want ondanks dat ze al jaren verboden zijn, duikt het groen in steeds meer plassen en sloten op.

De zorgen zijn terecht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat de grote waternavel in Nederland sinds 1990 met een factor 150 toenam. Overal trekken waterbeheerders aan de bel. Het lijkt dweilen met de kraan open.

Groeien
De plantjes groeien zó snel dat ze watergangen versperren en het inheemse waterleven verstikken. Bestrijding van de woekeraars is ingewikkeld. „Als we de sloten en beekjes willen ontdoen van de groene plaag, moeten we heel nauwkeurig te werk gaan”, laat een woordvoerder van Aa en Maas weten. „Als we een stukje van nog geen centimeter in het water achterlaten, is dat genoeg om een nieuwe plant tot ontwikkeling te laten komen en groeit de zaak weer dicht. We moeten als het ware met een theezeef door de sloot.”

Ook bij waterschap De Dommel houdt de groene woekeraar de gemoederen al jaren bezig. „We halen gemiddeld zo'n 300.000 kilo van deze ongewenste waterplanten op het droge. Jaar in jaar uit. En als we te maken hebben met een zachte winter en een warm voorjaar halen we de duizend ton. Bovendien is het beheer er het afgelopen jaar door de wateroverlast bij in geschoten. Kom maar op dus met die vorst.”

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant

Bij de waterschappen De Dommel en Aa en Maas hopen ze op vorst. Streng en langdurig. Dat scheelt ze in het voorjaar een hoop werk. Want exotische woekeraars als de grote waternavel houden niet van koude voeten.

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (9%)
  • Oneens (91%)
815 stemmen