Volledig scherm
© Thinkstock

Weinig nieuwe sociale projecten; Kartrekkers Right to Challenge vallen af

EINDHOVEN - Van de elf sociale projecten van Eindhovense burgers die in het kader van 'Right to Challenge' zijn binnengekomen is er nog maar één goedgekeurd.

Vaak stopt de kartrekker, aldus de gemeente Eindhoven. Eindhovense jongeren die een beetje rotzooi trappen in hun wijk bij hun lurven pakken om ze eens lekker fysiek uit te dagen. Bijvoorbeeld met een boks-clinic in hun eigen buurt, of door ze mee te nemen naar de bossen tussen Breugel en Lieshout voor een lange wandeling. De gemeente Eindhoven wil de verschillende outdoor-zzp'ers van Stichting Boss (voluit Bosven Outdoor Survival Stichting) de kans geven om dit plan in de praktijk te brengen. De stichting is er tot dusver als enige in geslaagd het 'Right to Challenge' van de gemeente tot een goed einde te brengen.

Het idee is dat gewone burgers, als zij aantonen dat zij werk dat de gemeente uitvoert of aankoopt goedkoper en beter kunnen doen, de kans krijgen om dit uit te voeren. Boss doet dat echter niet, zij biedt een nieuw soort activiteit aan. Dinsdagavond vonden bestuursleden Rob Peters en Syl van Beek een enthousiast publiek in de raadscommissie. Maar er was ook teleurstelling: waarom zijn zoveel andere ideeën niet van de grond gekomen?

"We zien vaak dat de kartrekker na een tijdje stopt, en dat een project dan stilvalt. Het maken van een goed plan voor Right to Challenge vereist veel energie en kennis. We helpen mensen daar bij, maar we willen ook niet het hele plan overnemen", zei Samir Toub van de gemeente. De kartrekker viel onder meer af bij Andromeda, dat dagbesteding voor licht dementerenden wilde organiseren, bij het idee voor een daklozen-stadscamping en bij het plan om kansarme jongeren een restaurant te laten runnen. Twee projecten zijn nog 'in behandeling', één daarvan is het KDET-plan voor een daklozenopvang in eigen beheer. KDET en gemeente houden de beoogde locatie geheim.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
1259 stemmen