Volledig scherm
© Thinkstock

Wie zegt de dood van Jessica uit Helmond en Ine uit Eindhoven nog iets?

EINDHOVEN - Cold cases krijgen steeds meer aandacht. Niet alleen doordat dna voor openingen zorgt in de oude onderzoeken. Dit keer komt de politie zelfs met een kalender. Daarop staan ook Zuidoost-Brabantse zaken.

Haar gewelddadige dood kreeg in 1994 kortstondig aandacht in de krantenkolommen. Maar met het politie-onderzoek doofde ook de publieke belangstelling. Nabestaanden denken ongetwijfeld nog aan haar, maar wie weet verder nog wat Jessica de Roij uit Helmond overkwam?

Buren klagen eind juni 1994 over stank uit de woning van Jessica. Medewerkers van de woningstichting gaan daarom op donderdag 30 juni haar flat aan de Jupiterlaan binnen. Daar vinden ze 'Jekka'. Ze ligt op de vloer in de hal met haar huissleutels in de hand. Ze stond bekend om drugsgebruik, maar was overleden door grof geweld. Een kennis werd ooit aangehouden, maar weer vrijgelaten. De zaak is nooit opgelost.

Ine Wijnen
En wie kent Ine Wijnen nog? De Eindhovense is schoonmaakster en bezorgster van reclamefolders. Ze wordt op 20 augustus 1999 dood gevonden in haar appartement aan de Johannes Buijslaan. Half naakt en vastgebonden op bed. De vrouw is seksueel misbruikt en gewurgd. Een ex-vriend wordt gepakt. Omdat zijn sporen bij Wijnen kunnen zijn beland omdat de twee een relatie hadden, wordt hij niet voor haar dood veroordeeld. Wel voor verkrachting van een 17-jarig meisje bij de Berenkuil. De man is inmiddels weer vrij.

Hun politiezaken werden de afgelopen jaren overschaduwd door nieuwe moorden. Maar beide vrouwen komen nu weer in beeld. Letterlijk. Jessica - met een flinke bos een beetje warrig, rossig haar - kijkt met vermoeide blik in de lens. Ine - kort kapsel en rond brilletje - lacht naar de fotograaf. Onder hun afbeelding de tekst 'beloning 15.000 euro'. Ze staan op de coldcase-weekkalender die politie gaat verspreiden onder gevangenen in Nederland. Beiden op de pagina van de week waarin ze de dood vonden.

Lees het hele artikel in het ED van dinsdag via de digitale krant.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
90'+1'
1-7
PSVPSV
away logo
home logo AjaxAJA
14:30
VitesseVIT
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
FC TwenteTWE
away logo
home logo VVV-VenloVVV
14:30
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo AZAZ
16:45
ExcelsiorEXC
away logo

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
1835 stemmen