Volledig scherm
Wim van der Leegte. © Kees Martens/fotomeulenhof

Wim van der Leegte: Ik ben er aan toe om VDL over te dragen aan mijn kinderen (video)

EINDHOVEN - Wim van der Leegte houdt van getallen. Jarenlang leefde hij toe naar vandaag, naar de dag van zijn 50-jarig jubileum als ondernemer. Misschien zou hij dan ook een stapje terug doen. Misschien. Want wie Wim van der Leegte een beetje kent, weet dat VDL zijn leven is.

Nu het zo ver is, klinkt Van der Leegte voor het eerst overtuigend over zijn terugtreden als directievoorzitter van VDL. "Ik ben er wel aan toe om het bedrijf over te dragen. Het is dat ik graag mijn 50-jarig jubileum wilde halen, anders had ik dat vorig jaar al gedaan", vertelt hij achter een grote tafel in zijn stoeterij in Duizel. Zijn teller staat op 69 jaar. Hij grijnst. "Je merkt dat je toch wat ouder wordt. Als ik nog met een klant ga eten, dan stap ik om tien uur 's avonds weer op. Dan is het mooi geweest."

Opluchting
Er valt zelfs een vorm van oprechte opluchting te bespeuren. "Het is heel fijn dat ik niet meer voorop hoef te staan." Die taak is voortaan voor zoon Willem, samen met andere zoon Pieter en dochter Jennifer in het kielzog. Van der Leegte grinnikt. "Ik heb laatst mijn kamer op de vijfde etage van het hoofdkantoor ter beschikking gesteld. Ik wilde wel een verdieping lager gaan zitten. Maar de kinderen zeiden: blijf jij maar zitten waar je zit."

Imperium
De opvolgers hebben de oude roerganger nog graag in hun buurt. Logisch. Wim van der Leegte ís VDL. Hij bouwde in die halve eeuw aan een indrukwekkend imperium van 88 bedrijven, verspreid over 19 landen. Zelf groeide hij uit tot nationaal industrieel icoon.

De oogst van een halve eeuw ondernemerschap bestaat voor hem uit een 'breed en sterk bedrijf' dat hij overdraagt. "Met 12.705 medewerkers nu. Dat is te gek, hè." Het 'bedrijf, de mensen en het succes' vormden de brandstof waarop zijn motor draaide. "Dat mensen zeggen dat je het goed hebt gedaan, dat is toch fijn. Dat heeft iedereen, ik ook."

Lees vrijdag een uitgebreid portret van Wim van der Leegte in het ED, of via de digitale krant. Acht kennissen van Wim van der Leegte vertellen in het ED over zijn geheim, zijn werkwijze, zijn verdiensten, zijn kracht én zijn zwakte. Daarnaast besteedt het ED uitgebreid aandacht aan VDL.

Wim van der Leegte houdt van getallen. Jarenlang leefde hij toe naar vandaag, naar de dag van zijn 50-jarig jubileum als ondernemer. Misschien zou hij dan ook een stapje terug doen. Misschien. Want wie Wim van der Leegte een beetje kent, weet dat VDL zijn leven is.

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
4539 stemmen

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
4539 stemmen