Volledig scherm
De vier grijze objecten vormen het kunstwerk Monumentale Stapelingen van Jan Wils. Het vijfde staat bij de Grote Berg. Foto Kees Martens/fotomeulenhof.

Woontoren mag in plan Deken van Somerenstraat Eindhoven

EINDHOVEN - Een woontoren van 70 meter is toegestaan aan de Deken van Somerenstraat in Eindhoven. Dat staat te lezen in de voorwaarden voor de inschrijving op verkoop die het college van B en W heeft opgesteld.

De Deken van Somerenstraat gewoon rechttoe rechtaan volbouwen met drie of vier blokken woningen, dat maakt weinig kans bij de gemeente Eindhoven. Projectontwikkelaars die de gebouwen 2, 4 en 6 en het parkeerterrein willen verwerven om er woningen te bouwen moeten meer uit de kast trekken.

Daarbij geldt volgens het 'proceduredocument' dat een (woon)toren van maximaal 70 meter en met een grondvlak van 20 bij 20 meter is toegestaan op het parkeerterrein op de hoek met de Edenstraat. Maar wel zonder 'een zee van auto's' eromheen. Dat maakt een (ondergrondse) parkeergarage de meest logische oplossing.

Hoeveel gegadigden zich gemeld hebben, sinds enkele weken geleden de inschrijving voor projectontwikkelaars werd aangekondigd, wil een woordvoerder van wethouder Yasin Torunoglu niet zeggen, 'om het proces dat nog een tijdje loopt niet te beïnvloeden'. Wel dat het college van B en W 'niet ontevreden' is over het aantal partijen dat contact zocht. Dit voorjaar wordt bepaald wie de winnaar wordt.

Andere randvoorwaarden zijn de bouw van 15 procent of meer sociale huurwoningen, behoud van het doorgaande verkeer naar de Grote Berg (voor de brandweer), behoud van kruising Edenstraat/Deken van Somerenstraat, bereikbaar blijven van spilcentrum en vervangen van vol te bouwen parkeerplaatsen.

Het kunstwerk Monumentale Stapelingen van Jan Wils (vier grijze objecten, voto) mag eventueel verplaatst worden. De kunstenaar kan daar mee leven. "Want Eindhoven is een 'levend organisme'".

Lees maandag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Live Voetbal

home logo ChelseaCHE
20:45
AS RomaROM
away logo

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1663 stemmen