Volledig scherm
Marc de Bonte © Politie Nederland

Zijn horloge maakte een einde aan de twijfel: het is Marc

EINDHOVEN - Na weken onzekerheid en veel zoekwerk door zowel politie als familie en vrienden, werd donderdag ineens het lichaam van Marc de Bonte (26) gevonden. In het kanaal vlakbij de plek waar na zijn verdwijning op 5 november zijn auto stond. Het roept veel nieuwe vragen bij de familie op.

Familie en vrienden van Marc de Bonte zijn donderdagmiddag net allemaal samen bij zijn ouders in het Belgische Kasterlee. Druk in de weer met het plannen van nieuwe zoekacties, op grote kaarten in de hoop geen plekken te vergeten. Dan gaat rond half vier de telefoon en verandert alles: de politie vertelt dat er een lichaam in het Wilhelminakanaal bij Oirschot ligt.

'Dat is erg dichtbij', denkt schoonvader René de Laat meteen. De auto van de verdwenen De Bonte stond slechts twee kilometer verderop.

Horloge
Een paar uur later komt de gevreesde mededeling. Om de pols van het lichaam zit een speciaal Rolex-horloge. Precies zo een als Marc op zijn achttiende van vader Marc senior kreeg. En het lichaam is gekleed in dezelfde jas.

De onzekerheid over het lot van hun zoon en vriend maakt direct plaats voor veel verdriet... en nieuwe vraagtekens. Is hij uit eigen beweging naar Best gereden of onder dwang? En wat is er gebeurd in de nacht van zijn verdwijning tussen het moment dat De Bonte zijn vriend Tim in Turnhout rond middernacht verliet en hij om 00.50 uur vriendin Marly appte dat hij na een drankje naar huis zou komen? Familie en vrienden denken aan een misdrijf. Een gezonde topsporter valt tenslotte niet zelf in het water. En hij zou zichzelf zeker niets aandoen, zegt De Laat. "Dat maak je mij niet wijs. Hij zat lekker in z'n vel. Er moet hem iets zijn overkomen." Alert
Rond de uiteindelijke vindplaats in Oirschot zoekt de politie op de dag van de verdwijning van De Bonte - zaterdag 5 november - al. In ieder geval twee politiewagens rijden rond op zoek naar de Belg. Een helikopter kijkt mee. Normaal gesproken wordt bij een vermissing niet zo snel actie ondernomen. De verlaten auto van De Bonte - een aanwijzing dat er iets niet klopte - werd pas een dag later gevonden. Maar juist het feit dat de Belg een kickbokser is, maakt de politie meteen extra alert. Die dinsdag speuren politiemannen in bootjes met sonar en speurhonden op het Beatrix- en Wilhelminakanaal geduldig naar De Bonte. Zonder resultaat. De dagen daarna zullen agenten nog op veel drijvende vuilniszakken afgaan na tips van verontruste burgers. Dan, bijna drie weken later, is het lichaam er ineens. Ogenschijnlijk uit het niets. Hoe dat kan? Een lichaam dat in het late najaar in het water belandt, kan wel tien tot veertien dagen onder het oppervlak blijven, blijkt uit informatie van het Nederlands Forensisch Instituut. Die tijd wordt beïnvloed door de mate van ontbinding en kleding. Gas dat wordt geproduceerd door bacteriën in de darmen zorgt ervoor dat een lichaam opzwelt en gaat drijven. Kleding verzwaart juist en vertraagt het bovenkomen. In het koudere najaar verloopt het vergaan van een lichaam - dus ook het ontstaan van gassen - in het water langzamer dan in een warme zomer. Het is dus goed denkbaar dat het lichaam van De Bonte onder water lag tot vlak voordat de schipper het donderdagmiddag zag. Vragen
Was het een ongeluk of is hij door geweld in het water beland? De politie kon in ieder geval niet direct zien of dit laatste het geval was. Een lichaam dat naar alle waarschijnlijkheid bijna drie weken in het water heeft gelegen, vergt onderzoek.

Gisteren werd het lichaam in Maastricht al gescand op zoek naar aanwijzingen van de identiteit en sporen van geweld. Vandaag vindt sectie plaats bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Later vandaag krijgt de politie de voorlopige resultaten. Het definitieve rapport kan drie maanden op zich laten wachten. Resultaten van het DNA-onderzoek komen na het weekend.

Achterhalen wat De Bonte precies is overkomen, vraagt waarschijnlijk nog veel onderzoek. Maar na dit weekend kan de politie al veel wijzer zijn.

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
701 stemmen