Volledig scherm
© RGBStock.com

Zorgen over jeugdzorg in regio, personeel wegbezuinigd

EINDHOVEN/HELMOND - Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant moet fors in het personeelsbestand snijden door de veranderingen in de financiering van de jeugdzorg.

Volgens een woordvoerster van de provinciale organisatie wordt volgend jaar 3 miljoen euro bezuinigd op een begroting van in het totaal 42 miljoen euro.

De organisatie schrapt in de loop van volgend jaar naar schatting enkele tientallen banen. De organisatie telt momenteel 450 medewerkers. "We zullen tijdelijke contacten niet verlengen en openvallende plaatsen niet opvullen", zegt de woordvoerster. Het precieze aantal ontslagen wil ze niet noemen.

Door veranderingen in financiering is Bureau Jeugdhulp de afgelopen jaren vaker getroffen door reorganisaties. Sinds 2010 was ze genoodzaakt enkele honderden medewerkers te ontslaan. "We proberen de zorg zoveel als mogelijk overeind te houden", aldus de zegsvrouwe. "De bezuiniging zal vooral ten koste van ondersteunende diensten gaan."

De reorganisatie is het gevolg van de zogenoemde transitie in de zorg. Het rijk heeft vorig jaar de financiering voor onder meer de jeugdzorg overgeheveld naar de gemeenten. Tegelijkertijd heeft de regering het budget verlaagd.

Het gevolg is dat de instellingen als Bureau Jeugdzorg en andere dienstverleners lagere bedragen krijgen uitgekeerd. "Terwijl de kosten toenemen", zegt de woordvoerster. "Vroeger hadden we één aanspreekpunt, nu moeten we met vijf regio's onderhandelen."

Omdat het budget voor veel gemeenten niet toereikend zijn, worden reserves aangesproken om de kosten voor jeugdzorg te dekken.

Uit een rondgang van het Eindhovens Dagblad langs de 22 gemeenten in Zuidoost-Brabant blijkt dat een groot aantal niet uitkomt met het budget. Zo komen naast de zes Peelgemeenten, bijvoorbeeld ook Eersel, Reusel-de Mierden en Waalre geld tekort.

  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
1491 stemmen