Volledig scherm
Ryan Lochte. Foto EPA

Zwemwonder Lochte naar Eindhoven?

EINDHOVEN - Eindhoven als opener van het wereldbekercircuit kortebaanzwemmen, welgeteld twee dagen na de WK langebaan in Barcelona. Dat is wat de wereldzwembond (FINA) voor ogen heeft.

Als het doorgaat, zijn begin augustus tal van kersverse wereldkampioenen en andere toppers te bewonderen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion.

De FINA heeft gehoor gegeven aan de roep binnen de zwemwereld om een aanpassing van de kalender. Tot op heden werden de World Cups afgewerkt in het najaar. Nu wordt een aantal wedstrijden naar voren gehaald. Het gaat dan om wedstrijden in Europa. Het gevolg zal zijn dat veel Amerikaanse en Australische toppers hun Europese trip verlengen. Als het FINA-plan er komt, vliegen ook zij straks vanuit Barcelona door naar Eindhoven en van daaruit naar Berlijn, waar een paar dagen later de tweede wereldbekerwedstrijd wordt gehouden. Dat betekent dat zwemgrootheden als Ryan Lochte en Missy Franklin (beiden meervoudig wereld- en olympisch kampioen) zomaar in Eindhoven kunnen belanden.

De andere World Cups zijn later in het jaar, in Moskou, Doha, Dubai, Singapore, Tokyo en Peking, allemaal wereldsteden. Promotioneel kan Eindhoven ogenschijnlijk een geweldige slag slaan, zeker als het inderdaad gastheer wordt van de éérste World Cup in de níeuwe opzet.

De wereldbeker kortebaan kan zeer lucratief zijn voor zwemmers. Vorig jaar bedroeg de totale prijzenpot 1,2 miljoen dollar. Dat was exclusief de premies voor wereldrecords. De kosten van het organiseren van een World Cup (twee dagen) bedragen naar verluidt enkele tonnen. Dat geld moet komen van sponsors, de KNZB en overheden.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Als je kiest voor buiten wonen, hoort de landelijke geur er gewoon bij

Als je kiest voor buiten wonen, hoort de landelijke geur er gewoon bij

  • Eens (84%)
  • Oneens (16%)
4791 stemmen