Houtskool voor barbecues vaak slecht voor milieu, dit zijn alternatieven
Milieuonvriendelijke productiemethoden, illegale houtkap en ontbossing: een groot deel van de houtskool voor onze barbecues is slecht voor mens en milieu. Tijd om op zoek te gaan naar alternatieven.
Volgens klimaatorganisatie HIER wordt in Nederland jaarlijks naar schatting 13 miljoen kilo houtskool verkocht. Ongeveer 80 procent daarvan wordt op een milieuonvriendelijke manier geproduceerd in Zuid-Amerika en vooral Afrika. Illegaal gekapt hout wordt op grote schaal in de openlucht verbrand om houtskool te fabriceren, waarbij 10 tot 12 kilo hout nodig is voor 1 kilo houtskool of briketten.
Illegale houtkap
Een vijfde deel van de in Europa verkochte houtskool komt uit Nigeria, waar illegale houtkap aan de orde van de dag is. Tussen 2010 en 2015 verloor Nigeria een vierde van zijn natuurlijke bossen. Ongeveer een kwart van al dat tropische hout diende voor de productie van houtskool, die hier veelal te koop is in goedkope zakken van supermarkten en doe-het-zelfzaken.
Vreemd genoeg is dat niet verboden
Vreemd genoeg is dat niet verboden. Volgens de Europese wetgeving is de invoer van hout uit illegaal gekapte bossen verboden, maar enkel als het gaat om hoofdproducten als balken voor de bouw. Afgeleiden zoals houtskool vallen buiten die regels.
Alternatieven
Gelukkig zijn er ecologisch verantwoorde alternatieven voor de milieubewuste barbecuefan. Een overzicht:
Ga eens op zoek naar houtskool van de schadelijke melliferaboom. Vooral in het zuiden van Afrika, met name in Namibië, slorpt deze exotische boom massa’s grondwater op, laat hij niets meer over voor de andere gewassen en verandert hij de grond rondom zich langzaam in een dor woestijngebied. Een voorbeeld van mellifera-houtskool is Bushveld Charcoal, dat in Nederland te koop is bij veel (online) speciaalzaken.
Kokosbriketten
Ook organisch afvalmateriaal lijkt steeds vaker een tweede leven op het barbecuerooster te krijgen. In Nederland zijn bij gespecialiseerde winkels briketten van kokos te koop. Moeilijker te vinden zijn briketten van katoen en maïs. Lees wel de verpakking goed. Er zijn kokosbriketten uit Indonesië waaraan fossiele brandstoffen als paraffine zijn toegevoegd. Fikt lekker, maar is niet bepaald milieuvriendelijk.
Zweer je toch bij houtskool op je Weber of Green Egg, koop dan de wat duurdere kolen en briketten met FSC-keurmerk. Volgens het Wereld Natuur Fonds en andere milieuorganisaties garandeert dat certificaat dat de houtskool uit verantwoord beheerde bossen komt en dat aan de veiligheid van de arbeiders is gedacht. Vrijwel altijd is het een mix van Europees hout van loofbomen als de eik, haagbeuk, es, els en linde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na 16 jaar verrast Ramona haar oude buurman Loek: ‘Ik moet er gewoon van janken’
HOOGE ZWALUWE - Regelmatig vroeg Ramona Kanters zich af hoe het nu met haar voormalige buurman Loek Nicolai zou zijn. Maar afspreken, na 16 jaar, tja, dat kwam er simpelweg nooit van. Totdat ze hoorde van de actie om een bekende te verrassen met een kerstlunch. ,,Dit gaf me het laatste zetje.” Loek is overdonderd. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Kunstenares Yvonne maakt muurschilderingen in verpleeghuis: zijn bewoners toch een beetje buiten
Boerderijdieren, weilanden en bloemenpracht sieren sinds deze week vier muren van verpleeghuis Careyn Weddesteyn. De Woerdense kunstenares Yvonne Koekoek beleefde waardevolle momenten tijdens het vervaardigen van de kleurrijke werken. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
In een rugzak op station Deventer gedumpt, nu lonkt ultiem kerstcadeau voor puppy's
Louie en Charlie werden begin november in een kinderrugzakje achter het station in Deventer gedumpt, samen met hun broertje Olimar. Olimar overleefde het niet, de andere twee groeiden als kool. Ze doen het zo goed dat de dierenbescherming kijkt naar nieuwe baasjes. Tientallen dierenliefhebbers boden zich aan om zich te ontfermen over Louie en Charlie.
-
PREMIUMKoken & Weten
Is barbecueën slecht voor je gezondheid?
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is barbecueën kankerverwekkend? -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
AD Fun
Speel ook Bubble Shooter: al 20 jaar plezier met een Angry Birds avant la lettre
Misschien dat een disclaimer bij Bubble Shooter op z’n plaats is, ‘pas op, kan een verslaving in de hand werken’. Wie eenmaal aan het spelletje begint kan namelijk moeilijk stoppen. Het lijkt makkelijk, maar probeer het maar eens.