Online vergaderen hoeft niet Instagramproof: het is geen datingshow
Draag mooie kleren, maak je op, zorg ervoor dat je achtergrond wat uitstraalt. Een mooie boekenkast, met intellectuele boeken, of zoiets. Behalve veel virologen, zijn er de laatste tijd allerlei online-vergaderen-experts opgestaan. En zij slaan nogal door.
Delen per e-mail
Voorkom dat alleen je hals en het plafond zichtbaar zijn of alleen het toefje haar wat je nog hebt (een mannending). Kijk niet naar beneden, zorg voor het juiste licht in je gezicht, niet pulken, maak oogcontact (of juist niet) en kantel je hoofd. Pauzeer tussen het online vergaderen door, zodat je je kunt resetten. En plak een post-it over je eigen gezicht, zodat je niet wordt afgeleid door jezelf.
Nieuw fenomeen
Het is geen grap, maar deze tips van deskundigen zag ik daadwerkelijk allemaal voorbij komen. Een snelcursus: hoe maak ik online vergaderen pas echt zwaar, ingewikkeld en gecompliceerd? Zelfbenoemde kenners buigen zich massaal over het nieuwe fenomeen dat door corona zo gewoon is geworden. En ze doen alsof ze al jaren met dit bijltje hakken. Dat is niet zo.
Snurkende hond
Sinds maart werk ik thuis. Echt thuis thuis. Af en toe maak ik een uitje naar een voetbalwedstrijd of heb ik een keer een schaarse afspraak buiten de deur, maar verder breng ik mijn tijd door aan de tot werkplek omgebouwde eettafel. Alleen, met een snurkende hond strak tegen mijn stoelpoot aan. Interviews gaan per telefoon of Facetime en onlinemeetings hou ik voornamelijk met collega’s. Ik weet dus waar ik het over heb.
Laat alleen slimme boeken op de achtergrond zien als je ze ook echt hebt gelezen en ze daar altijd al stonden
Les 1 van een echte thuiswerker: ‘Een online vergadering is geen Instagram waar je lonkend en pronkend in je beste pose hoeft te verschijnen’. Ik heb ontdekt dat het gemis van mascara en een poedertje amper opvalt op een scherm. Heb ik onder die nette top weleens een joggingbroek aan? Ik sluit het niet uit. En het kan zo maar gebeuren dat er aan mijn voeten vier maten te grote Adidas-slippers bungelen. Ziet niemand.
Les 2: ‘Wees blij dat je elkaar nog kunt treffen’. Dat ik regelmatig mijn collega’s digitaal kan ontmoeten, vind ik een feest. Live zagen we elkaar veel minder. We begonnen wat ongemakkelijk, met alleen het voorhoofd van een collega, babygeluiden en een luidruchtige parkiet (of kanarie, we zien ’m nooit) op de achtergrond bij een ander. Ik werd er door een collega op gewezen dat ik een gewei op mijn hoofd had van het hertenkopje achter mij. Lachen we allemaal hard om.
Les 3: ‘Volgens de kenners is lichaamstaal online heel belangrijk. Glimlach, knik je hoofd licht en gebruik een hogere stem (hoe dan?) om een positief gevoel uit te stralen. Kantel je hoofd als je wilt zeggen: ik hoor je’. Wow, denk daar allemaal maar eens aan als je met twintig man in een meeting zit en je piepklein in beeld bent. En vooral: wat een toneel. Het is toch geen datingshow of wel?
Les 4: ‘Laat alleen slimme boeken op de achtergrond zien als je ze ook echt hebt gelezen en ze daar altijd al stonden’. Anders ben je een behoorlijke flapdrol en mag je nooit meer iets zeggen over de fakebeelden op sociale media. Nu we bij ons bedrijf de optie ‘achtergrond veranderen’ hebben gekregen, wil ik best voor de lol de halfslachtige indruk wekken dat ik op een ver strand zit of in een Japanse bloementuin.
Maar met een druk op de knop zit ik weer doodgewoon aan mijn Achterhoekse keukentafel. Met soms veel te grote badslippers. Het is even niet anders.
Bekijk hier onze video’s met tips voor als je thuiszit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Yara is op tijd terug uit Zuid-Afrika om haar oma (90) na twee jaar weer te zien met de kerst
Drie maanden geleden stroomde haar brievenbus nog vol met tientallen verjaardagkaarten vanuit de hele wereld. Maar het grootste cadeau voor Tiny Bartels-Bovee (90) is inmiddels gearriveerd: kleindochter Yara Peters, die de kaartenactie opzette, kon eindelijk afreizen vanuit Zuid-Afrika om kerst te vieren met haar oma. Net op tijd. -
Frank in quarantaine
Enige voordeel van thuis lesgeven is dat ze geen luizen kunnen doorgeven
Frank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens corona. Tweede golf, dag 103. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Stefan (32) fietst land door om geld op te halen, Amersfoorter schiet te hulp na kapotte fietsband
De Udense Stefan School is sinds een aantal dagen bezig met een bijzondere fietsactie: de 32-jarige concertprogrammeur fietst in een paar dagen langs alle grote poppodia in Nederland, om aandacht te vagen voor het belang van de cultuursector. School zou vandaag aankomen in Amersfoort, maar vlak voordat hij de stad binnenreed ging zijn fiets kapot. -
Vriendinnengroep deelt tientallen kerstpakketten uit: ‘Sommige mensen schoten vol’
Eenzame senioren in Ammerzoden en Well werden vlak voor kerst verrast met een goedgevuld kerstpakket en een kleine aubade. Gemaakt en bezorgd door een vriendinnengroep uit Ammerzoden. ‘Niemand hoort eenzaam te zijn tijdens de feestdagen’. -
PREMIUM
Zo blijf je fit zonder sportschool: ‘Ik pak gewoon mijn bezem’
De sportscholen zijn dicht maar de kerst- en coronakilo’s vliegen er deze dagen aan. Hoe krijg je die er weer af zonder sportschoolapparaten? Bekende én onbekende sportschoolhouders weten raad, zoals Arie Boomsma. Van squats met je kind op je nek tot buffelen met pannendeksels.
-
Basisschooljuf Pien gaat viral met ‘stoepbezoek’ bij haar leerlingen
Thuisonderwijs is zo makkelijk nog niet. Want hoe hou je de leerlingen gemotiveerd? Als er iemand is die zich daarvoor inzet dan is het juf Pien wel. Pien woont in Twente en is juf van groep 4. Naast het thuisonderwijs ondersteunt ze haar leerlingen ook door middel van zogenoemd ‘stoepbezoek’. ,,Toen ik aan het videobellen was met de klas, kwam ik ineens op het idee om bij ieder kind even langs te gaan om te kletsen.’’ -
PREMIUM
De familie Scheffers viert kerst in de kas, zodat ze toch met z’n zessen kunnen zijn
’s Ochtends is de tuinderij nog het domein van de tropische plantenteelt. ’s Avonds gaat deze door als sfeervolle ruimte voor een ‘intiem’ kerstdiner. De familie Scheffers viert kerst in de kas. Zo kunnen ze toch met zijn zessen zijn. -
PREMIUMVIDEO
‘Mutti’ Ulrike (103) overleefde corona en deze kerst kwam haar grootste wens óók nog uit
Moeder Ulrike (103) en dochter Louise (66) kunnen het niet geloven. Daar zitten ze dan. Op tweede Kerstdag samen op de bank. Ze kunnen niet stoppen elkaar te knuffelen. Eind november kreeg ‘Mutti’ corona, de afgelopen drie weken zat ze in quarantaine, maar één dag voor kerst ontving Louise het verlossende telefoontje: ze mag haar moeder wél met kerst mee naar huis nemen.