Volledig scherm
Nog eenmaal traag slenteren langs negentig meter werk geïnspireerd door Van Gogh. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Afscheid van panoramaschilderij Nuenen

NUENEN – In 2009 schilderden 51 kunstenaars uit Nuenen samen een immens schilderij dat bestond uit 45 panelen van 2 bij 1.20 meter. Ze beelden leven en werk van Van Gogh uit. Van zijn geboortehuis in Zundert tot aan zijn graf in Auvers-sur-Oise. 

Het was 125 jaar na Van Goghs Nuenense periode en werd tentoongesteld naast het Van Goghkerkje. Door de grootte brak het een record. Dit panoramaschilderij werd afgelopen weekend te koop aangeboden. En dus was het nog eenmaal te bekijken. Nog één keer traag slenteren langs 90 meter schilderij.

Maakster van ‘Wervelende sterrennacht’ Marianne Poulissen: ,,We mochten in 2009 gebruikmaken van een ruimte op Berkenbosch en hebben daar met z’n allen drie maanden geschilderd. Een geweldige tijd. Het idee kwam van Fien van Grootel. Zij kwam ook met onderwerpen om uit te kiezen. Maar iedereen bracht er een persoonlijke toets op aan. Zoals het gebruik van blauw. Een kleur die in Van Goghs tijd onbetaalbaar was.

Volledig scherm
Van Gogh leeft voort in Nuenen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

iPads

De iPads die museum Vincentre gebruikt voor de app Explore Vincent hebben hun beste tijd gehad. Toentertijd een vernieuwend multimediaal middel en om die reden geprezen. Nu kapot of versleten. Het Vincentre wil in plaats daarvan een interactief scherm gaan inzetten voor educatieve doeleinden. De jeugd Van Goghs levensverhaal tonen op een manier die bij hen past. Door afbeeldingen, foto’s en filmpjes maar ook met games leren ze Van Gogh beter kennen. Met de verkoop van de 45 schilderijen wil Vincentre de aankoop van het interactieve scherm financieren.

Het was de vraag hoeveel panelen verkocht zouden worden. Twee factoren speelden mee. Het grote formaat en de prijs van 450 euro. ,,De prijs is marktconform vastgesteld, in samenspraak met kunsthandel Art Dumay” vertelt voorzitter van Van Gogh Village Nuenen Jan Kees Lemkes. ,,Jammer dat ze niet kunnen blijven staan maar nu hebben ze nog waarde, vandaar dat voor verkoop is gekozen.”

Volledig scherm
Schilderwerk in Nuenen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Juiste moment

Coördinator van de verkoop Anja van Welie: ,,Direct bij de opening liep een koper linea recta af op ‘Laantje met uitzicht op Nuenen’ en zei dat hij het wilde. Deze koper heeft het juiste moment afgewacht.” Er werden er uiteindelijk 15 verkocht en dat viel de organisatoren niet tegen. Het is nog onzeker wat met de rest gebeurt. Van Welie: ,,Wellicht kunnen we de Jo van Dijkhof of Akkers er blij mee maken. Voor het schilderij met watermolens heeft de organisatie zelf een nieuwe bestemming bedacht.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Geldrop e.o.