Volledig scherm
De Tuin van de pastorie van Van Gogh.

Aquarel Van Gogh Nuenen aangekocht voor 1 miljoen euro

DEN BOSCH - Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft een aquarel van Vincent van Gogh verworven. Het werk wordt donderdag gepresenteerd. Het museum betaalde 1 miljoen euro voor de aquarel.

Het gaat om de waterverf De tuin van de pastorie te Nuenen, de laatst bekende aquarel die Vincent van Gogh in 1885 in Nuenen maakte, voor hij naar Antwerpen vertrok. Het Bossche museum kocht het schilderij uit particulier bezit, met steun van verschillende fondsen. Bijna de helft van het aankoopbedrag van 1 miljoen euro is betaald door de BankGiro Loterij. Ook waren er bijdragen van het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Vrienden van het Noordbrabants Museum, Renschdael Art Foundation en Coen Teulings.

Het museum kondigde eerder deze week al aan 'de meest belangwekkende aanwinst uit de geschiedenis van het museum' te hebben gedaan. De aquarel is het eerste experiment van Van Gogh met wandelende figuren en paartjes in een tuin.

De aquarel was een tijd uit het zicht. Het dook in april 2013 op toen de kunsthandelaar Ivo Bouwman het aanbood en was daarna te zien in het Haags Gemeentemuseum. De aquarel was voor Van Gogh een voorbeeld voor een groot schilderij met hetzelfde thema, dat verloren is gegaan en waarvan alleen zwart-wit reproducties bekend zijn.

Met de aquarel en het schilderij sloeg de schilder een belangrijke nieuwe weg in. Wandelaars en geliefden in tuin en park zouden ook later in Parijs en Arles een poëtisch geladen thema in zijn werk worden. Verder vallen bij deze aquarel op dat de penseelstreek losser is en het kleurgebruik helderder en zit er meer contrast in.

De aquarel is hoogstwaarschijnlijk in 1903 in handen gekomen van kunstcriticus H. Bremmer. Na diens dood in 1956 ging het over naar zijn erven. Omstreeks 1969 belandde het werk in de collectie waar het lange tijd deel van uitmaakte.

Het Noordbrabants Museum pakt in 2019 uit met een grote Van Gogh-expositie. Het heeft al twaalf werken van de Brabantse kunstenaar in de collectie. Een expositie met werken van Van Gogh stond al eerder op de planning als onderdeel van het programma rond Brabant Culturele Hoofdstad 2018. ,,Toen duidelijk werd dat we geen culturele hoofdstad zouden worden, hebben we vastgehouden aan het plan voor de Van Goghtentoonstelling, maar dan pas voor 2019", aldus directeur Charles de Mooij.

Geldrop e.o.