Volledig scherm
Liftmonteur van KONE, bezig op de bovenste vierde etage in een van de woonblokken van de Jo van Dijkhof.

Blikseminslag in Nuenen schakelt liften in Jo van Dijkhof uit

NUENEN – Drie dagen na de blikseminslag in de Jo van Dijkhof in Nuenen zitten de bewoners van de bovenetages nog steeds vast. Het complex voor bewoners met een zorgindicatie, vaak aangewezen op rollator of rolstoel, telt zes liften.

Door de onderlinge schakeling vielen alle liften uit. Brandweer en politie waren snel aanwezig maar konden niets doen. Bewoner Piet Doorenakkers “Het was een enorme knal. Ik dacht meteen aan de lift. Mijn eerste zorg was of er iemand in zat.

Schade
“Bij blikseminslag is het altijd moeilijk inschatten wat de schade is”, vertelt de liftmonteur van KONE. “De spanning die er doorheen gaat is enorm. Eerst moest er worden opgenomen wat de problemen waren. We hebben er specialisten bij moeten halen op lift technisch gebied. Alle elektronica was beschadigd, drie aandrijvingen bleken helemaal stuk en alle printplaten zijn kapot.”

De directie van de Archipelzorggroep waarvan de Jo van Dijkhof onderdeel is, wist niets van de blikseminslag. Zij toonde zich verbaasd en konden er niets over zeggen. Bij eigenaar woningbouwvereniging Helpt Elkander was deze woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Volledig scherm
Blikseminslag in Nuenen schakelt liften in Jo van Dijkhof uit © René Manders
  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Geldrop e.o.