Volledig scherm
Eikenboom (foto ter illustratie). © Pixabay

Broekdijk Nuenen smaller, bomen gered

NUENEN - De Broekdijk, Eikelkampen en Hooijdonk zijn aan het eind van hun levensduur en voldoen niet meer aan de huidige verkeersnormen. De weg is onveilig en door de eikenbomen in de berm is er een groot risico op fatale ongelukken. 

In het verleden is overwogen om alle bomen langs de cultuurhistorische weg te kappen. Na protest in de gemeenteraad van Nuenen en van de dorpsraad van Nederwetten is er een nieuw ontwerp gemaakt waarin het grootste deel van de bomen blijft gespaard. Alleen de bomen die er slecht aan toe zijn worden gekapt. Het gaat volgens de gemeente om ongeveer tien procent .

Om de weg toch veiliger te maken, kiest de gemeente voor versmalling, verhoging van kruispunten en drempels. De bermen worden verhard om landbouwvoertuigen en vrachtwagens elkaar te kunnen laten passeren. Het hele tracé krijgt gebakken straatklinkers. Alleen ter hoogte van Nederwetten worden de klinkers vervangen door asfalt om in het dorp te beperken.

De gemeenteraad heeft in 2014 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de reconstructie van de Broekdijk. De huidige plannen vallen veel duurder uit. In totaal is er 2,1 miljoen euro nodig. Begin 2020 moet de weg klaar zijn.

De gemeenteraad bespreekt het voorstel volgende maand.