Volledig scherm
Beeld De Aardappeleters onthuld in Nuenen. © Jean Pierre Reijnen

Bronzen beeld De aardappeleters onthuld in Nuenen

NUENEN – In Nuenen is woensdagavond een bronzen beeld onthuld van De aardappeleters. Het is gebaseerd op het beroemde schilderij dat Vincent van Gogh maakte in 1885.

Het beeld is gemaakt door Peter Nagelkerke en staat in het Park in Nuenen. De plaatsing verliep niet zonder slag of stoot. Een groep tegenstanders probeerde afgelopen zomer met een kort geding de komst van het beeld te voorkomen. Ze vonden het kunstwerk lelijk en vreesden overlast van toeristen. De rechter vond de groep geen belanghebbende en ook de gemeente gaf geen gehoor aan de bezwaarmakers.

Van Gogh

In Nuenen maakte Van Gogh (1853-1890) een kwart van zijn totale oeuvre. Hij schilderde er De aardappeleters, dat als zijn eerste meesterwerk wordt beschouwd. Op het donkere schilderij is een boerenfamilie in een benauwde kamer aardappels aan het eten. De
gezinsleden vallen op door hun bonkige tronies. Het doek hangt nu in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Van Gogh-jaar

In Nuenen was een jaar geleden de aftrap van het Van Gogh-jaar, met de opening van een glinsterend fietspad langs plaatsen waar de kunstenaar heeft geleefd. In 2015 stonden in heel Nederland tientallen evenementen, activiteiten en festiviteiten op het
programma om stil te staan bij het 125e sterfjaar van de beroemde schilder.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Geldrop e.o.