Volledig scherm
Burgemeester Houben © Irene Wouters

Burgemeester Houben van Nuenen steeds verder in het nauw gedreven

NUENEN - Burgemeester Maarten Houben van Nuenen werd maandagnacht tot een diepe knieval gedwongen door zijn eigen raad. Het laatste restje gezag lijkt hij nu verloren te hebben. 

De Nuenense burgemeester Maarten Houben wordt steeds verder in het nauw gedreven. Door een grove inschattingsfout in het slotdebat in de KAFI-affaire werd maandagnacht zijn gezag en positie verder ondergraven. De burgemeester ontsnapte in blessuretijd van een lange raadsvergadering aan een motie van afkeuring. Maar hij was te laat om nóg meer gezichtsverlies af te wenden. Hij werd door nagenoeg de volledige raad gedwongen excuses aan te bieden aan de slachtoffers uit het KAFI-dossier.

Tompouces

Ruim een week geleden werd Houben nog beëdigd voor zijn tweede termijn. Trots liet hij zich fotograferen in de vergaderkamer van het provinciebestuur in Den Bosch. Een paar dagen later trakteerde hij zijn gemeenteraad op tompouces met een Nuenense gemeentelogo.

Maar Houbens net afgesloten eerste termijn kenmerkt zich door slippertjes, een gebrek aan regie en realiteitszin, een tanend vertrouwen en een raad die hij niet wist te temmen. Die raad liet dit najaar de geheime stemming over Houbens herbenoeming uitlekken (8-4). Daarmee werd duidelijk hoe broos het vertrouwen in de burgemeester was. Maandagavond bleek dat opnieuw in de wandelgangen, waar zelfs coalitiepartijen de laatste tijd vraagtekens plaatsten bij de rol van Houben in de strijd over de gedwongen herindeling met Eindhoven. 

Oorwassing

Dat besluit van de provincie ging vorige week gepaard met een stevige oorwassing aan het adres van Nuenen, iets wat Houben zich mag aantrekken. Den Bosch maakte gehakt van de hele bestuurlijke situatie in de gemeente. Zo was een 'gebrek aan regie' gezien in de hele KAFI-kwestie. 

Die regie had bij Houben moeten liggen. De provincie bracht de zoveelste deuk in zijn gezag. Dat was vrij snel na zijn komst naar Nuenen al ondergraven door het uitlekken van een geheime amoureuze escapade binnen het college. Het was Houben zelf die de KAFI-affaire openbaarde. Hij meende dat er grote onregelmatigheden in de administratie bij bouwaankopen waren ontdekt. Houben greep de affaire aan om een 'schoonmaak' te houden onder ambtenaren. 

Maar Houben volgde de verkeerde adviezen op door aangifte te doen tegen de adviseur van de gemeente en voor miljoenen beslag te leggen. Bewijs voor de fraude bleef uit.  En in de ontslagzaken tegen betrokken ambtenaren delfde de gemeente telkens het onderspit.

Vanwege eindeloos getreuzel van de raad duurde het jaren voordat het debat over de rol van Houben en het college in de KAFI-affaire kon plaatsvinden. Maandagavond was het zo ver. Achteraf is het gemakkelijk conclusies over fouten te trekken, zo probeerde Houben zich te verdedigen. Bovendien relativeerde hij de affaire weg en was hij niet van plan om de ernstig beschadigde betrokkenen te rehabiliteren.

Dieper buigen

Die gevoelloze opstelling werkte als een rode lap op een stier. Wederom stelde de burgemeester zijn verhouding met de raad ernstig op de proef, een motie van afkeuring lag klaar. Een oppositieraadslid moest Houben in een pauze uitleggen dat het verstandiger was om dieper te buigen. Zelfs zijn eigen CDA gaf aan dat de burgemeester meer inlevingsvermogen moest tonen. ,,Een empathische kant heeft de burgemeester zeker maar die hij heeft vandaag helemaal niet laten zien’’, constateerde fractievoorzitter Erik Groothoff.

Pas diep in de nacht maakte Houben alsnog de geëiste knieval en maakte hij excuses naar de betrokkenen die ten onrechte in een kwaad daglicht zijn gezet. Met nog verder afgebrokkeld gezag moet Houben nu verder, voor de paar jaar dat de gemeente nog bestaat. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement