Volledig scherm
© Vincent Wilke

College Nuenen: 'Eerst reuring in Klooster, daarna volgt de rest'

NUENEN - Cultureel centrum Het Klooster in Nuenen moet vooral een lokale ontmoetingsplaats worden die onderdak biedt aan tal van verenigingen. 

En als die basis over een paar jaar eenmaal staat, dan kan de toekomstige exploitant ook wat commerciëler gaan denken en de verbinding zoeken met bijvoorbeeld omliggende winkels en horeca en het Van Gogh-toerisme. Dat is in grote lijnen het voorstel dat het Nuenense college van B en W in mei aan de gemeenteraad wil gaan voorleggen. Het plan werd woensdagavond aan raadsleden gepresenteerd na afloop van een commissievergadering; de reacties waren nog niet onverdeeld enthousiast.

,,Wil je uiteindelijk tot een kostendekkend exploitatiemodel komen, dan zul je eerst voor meer reuring in het pand moeten zorgen", zo lichtte Hubert von Heijden toe. De Nuenense ontwikkelaar van vrijetijdslocaties was door het college als extern specialist bij de plannen betrokken. ,,Het moet geen revolutie worden, maar een evolutie." Dat moet wat hem betreft vooral gebeuren door nieuwe gebruikers te trekken. Een goede nieuwe exploitant of beheerstichting is daarbij essentieel. ,,Een persoon die partijen kan verbinden en combinaties kan smeden." Het college wil daarbij in eerste instantie een kwartiermaker aanstellen; in overleg wordt dan voor een definitieve exploitatievorm gekozen.

Dorpshuis 2.0
Daarmee kiest het college in eerste instantie voor het model dat eerder 'Dorpshuis 2.0'  werd gedoopt. ,,Daarbij is geen sprake van een theaterfunctie. Begrijp ik nou goed dat we die de komende jaren dus niet terug gaan brengen?", vroeg Toos van de Ven (W70). Wethouder Joep Pernot (GroenLinks) benadrukte dat de raad daar toch voor kan kiezen. ,,We hebben geconstateerd dat professioneel theater altijd geld kost. Maar u kunt daar extra budget voor meegeven. Bijvoorbeeld om een programmaraad in te stellen, waarbij de selectie van artiesten via het Parktheater loopt. Zo'n constructie wordt elders in de regio ook wel gebruikt."

Veel andere vragen bleven woensdagavond nog hangen door de tamelijk bevreemdende opzet van de presentatie. Het college zette de grote lijnen uiteen van een raadsvoorstel dat het vanaf morgen gaat uitwerken, maar verzuimde te vragen wat de raad er nu eigenlijk van vond. Sterker nog: die mocht alleen verduidelijkende vragen te stellen, en geen politieke. Daardoor bleef onder meer onduidelijk hoeveel geld Het Klooster de komende jaren nou eigenlijk precies kost. Zo is er flink wat onderhoud noodzakelijk, maar die liet Pernot gisteren buiten beschouwing. ,,We hebben dat losgekoppeld om de discussie niet te vertroebelen. Het gaat nu eerst over het toekomstige exploitatiemodel."

Geldrop e.o.