Volledig scherm
Cees Clijsen samen met schoondochter en mede-eigenaar Winny Muller in Galerie de Kei in Nuenen. foto René Manders

De Kei wil meer kleur in huiskamers

NUENEN - "Ik ben bezield door kunst, ik geniet van mijn werk", zegt Cees Clijsen (68), eigenaar van Galerie de Kei in Nuenen. Zijn galerie bestaat vijftien jaar en dat wordt dit weekeinde gevierd.


Als kind van een schilder groeide Clijsen op met kunst. Hij ging naar de grafische school en op zijn zestiende had hij zijn eerste expositie. " Ik was zo gepassioneerd door kunst dat ik een keer samen met mijn vader op de brommer vanuit Tilburg naar Brussel ben gereden voor een tentoonstelling." Niet veel later begon hij zelf kunst te verzamelen. Lachend: "Kunst kan verslavend werken."

Galerie de Kei staat bekend om haar brede collectie en kleurrijke schilderijen. "Huiskamers zijn tegenwoordig vaak somber, wij willen kleur terugbrengen", verklaart Clijsen. Daarnaast heeft de galerie een goede band met haar kunstenaars. "We hebben ongeveer twintig kunstenaars aan wie wij heel trouw zijn. Daarom hebben we ook altijd een grote hoeveelheid werken op voorraad."

Zijn passie voor kunst wordt pas echt duidelijk als hij een rondleiding geeft door de galerie. Enthousiast vertelt hij over de schilderijen en de makers. "Ieder schilderij heeft iets speciaals", vertelt Clijsen als hij een abstract werk met felle kleuren laat zien.

Doel van de galerie is mensen met andere ogen naar kunst laten kijken. "Hierdoor komen ze erachter wat echt bij ze past", zegt Clijsen. Zijn schoondochter Winny Muller (42), mede-eigenaar van De Kei, valt hem bij: "Je moet het idee dat de mensen in hun hoofd hebben losweken, zodat ze meer open staan voor verschillende stijlen."

Muller is sinds januari mede-eigenaar van de galerie, omdat Clijsens vrouw Wally stopt met werken. "Ik was altijd geïnteresseerd in kunst, maar Cees heeft mij pas echt enthousiast gemaakt. Het klikte meteen goed tussen ons en ik sta open voor nieuwe dingen. "

Voor de feestelijke viering van het vijftienjarig bestaan dit weekeinde worden er werken van Cobra-kunstenaars tentoongesteld. Deze schilders werkten net als kinderen met veel fantasie en zij zetten zich af tegen regels van de kunstacademie.

"We tonen wat wij aan origineel werk van de Cobra hebben, ondersteund door documentatie."

Of hij over tien jaar nog bij de galerie werkt durft Clijsen niet te zeggen, maar hij is in ieder geval nog niet van plan om te stoppen. "Ik hou van mijn werk en ik wil hier zo lang mogelijk mee doorgaan."

Culturele activiteiten op zaterdag 16 januari 11.00-18.00 uur en op zondag 17 januari 13.00-18.00 uur.