Volledig scherm

Dertigste touwtrekken over het water

NEDERWETTEN - "Echt zonde als de jaarlijkse Nederwettense kermis zou verdwijnen." Aan het woord is Marga Arts, bestuurslid van KPJ Nederwetten. Ze regelt al meer dan tien jaar het kermisspektakel van de jubilerende vereniging: touwtrekken over het water.De tachtig jaar oude KPJ-afdeling houdt op zondag 16 augustus voor de dertigste keer dit sportieve evenement, steevast tegelijkertijd met Nederwetten kermis, op een weiland in de buurt van de oude kerktoren.


Kortgeleden meldde de gemeente Nuenen dat het steeds moeilijker wordt voldoende exploitanten te interesseren voor de kermissen in de kleine kerkdorpen. Dit geldt met name voor Nederwetten.


Het touwtrekken start daarom 's morgens een halfuurtje vroeger – om half elf – en de prijsuitreiking op zondagmiddag is gepland op het kermisterrein. De winnende jeugdteams ontvangen als prijs een tegoedbon, te besteden op de kermis.


"We regelen alles doelbewust zo in om meer publiek naar de kermis te lokken", geeft Arts aan. "Voor de Nederwettense gemeenschap is het heel belangrijk dat de kermis behouden blijft."


De organisatie van de wedstrijden touwtrekken over het water verwacht weer zo'n tweehonderd deelnemers, waarbij de verliezers altijd letterlijk in de goot belanden. Wie verliest voelt nattigheid.


"We hebben zelf ooit ingeschat dat we deze activiteit jaren terug stilletjes zouden moeten afbouwen, maar er is elk jaar toch weer een kleine toename van het aantal deelnemers. Dus voorlopig kunnen we leuk door", meldt Marga Arts enthousiast.


En met de komst van de nieuwe bewoners in het uitbreidingsplan Esrand lijkt ook het voortbestaan van de jubilerende vereniging, die op dit moment zo'n tachtig leden telt, redelijk zeker.