Volledig scherm
Arianne Knegt en Bart de Win (alias het duo Tip Jar) hebben op hun derde album een aantal fraaie liedjes verzameld. © Wil Crooymans

Duo Tip Jar uit Nuenen verzamelt een kapitaal aan fraaie liedjes op derde album

RECENSIENUENEN - Het Nuenense duo Tip Jar (Bart de Win en Arianne Knegt) maakt mooie, 'ronde' liedjes. Op ambachtelijke wijze gecomponeerd en bereid: met refreinen en coupletten die precies goed zijn. Op het derde album 'Gemstone Road' zijn twaalf van deze songs verzameld.

Op de plaat spelen multi-instrumentalist Bart de Win en zijn echtgenote/zangeres Arianne Knegt op subtiele wijze met genres als folk, country en pop. Zoals bijvoorbeeld ook de band The Jayhawks in zijn toptijd (begin jaren negentig) pure americana koppelde aan het beste uit de popgeschiedenis. De stemmen van de geliefden kleuren fraai bij elkaar en beiden zijn overduidelijk geïnspireerd door het fameuze duo Gram Parsons/Emmylou Harris.

Gemstone Road is opgenomen met de Texaanse muzikant/producer Walt Wilkins en diens kameraden van de band The Mystiqueros. In Nederland leverden onder  anderen gitarist Harry Hendriks en violist Joost van Es enkele fraaie bijdragen. De productie is losjes, de sound van het hele album is warm. Hoogtepunten zijn er vele: neem bijvoorbeeld 'Never Sing The Blues', een zomers liedje met een vrolijke melodie. Of 'Rosie', een ontroerend nummer, waarin De Wins gevoel voor detail naar boven komt: diens klokkenspel-accenten geven het liedje nog meer cachet.

Op 'Good Love' geeft De Win zijn innerlijke Dr. John (de invloedrijke pianist en zanger uit New Orleans) de ruimte en speelt Gilad Atzmon een mooie klarinetpartij. 'Short Nights' is een ode aan 'classic folkrock' à la The Band met een melodie en opbouw die kunnen wedijveren met klassiekers uit de pophistorie. Tip Jar betekent fooienpot, maar op 'Gemstone Road' heeft het Nuenense duo een flink kapitaal aan memorabele liedjes bij elkaar gespeeld. 

Het album wordt 15 september officieel gepresenteerd met een band-optreden in café 't Rozenknopje aan de Hoogstraat 59 in Eindhoven, vanaf 21.00 uur.