Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Eindelijk Ierse dakdekker voor de rechter voor oplichting echtpaar uit Nuenen

DEN BOSCH - Ze weten vaak te ontkomen maar dit keer niet: de bekende malafide 'Ierse klusjesmannen'. Vrijdag  stond zo'n dakdekker voor de rechtbank in Den Bosch. Hij zou een ouder Nuenens echtpaar voor duizenden euro's hebben opgelicht voor een totaal overbodige dakreparatie. De officier van justitie eiste geen celstraf maar wel een een fikse boete.

De rondreizende klussers laten mensen er vaak voor grote bedragen in lopen door te zeggen dat een spoedreparatie nodig is. Eenmaal op het dak blijkt de situatie nog erger, waardoor ook de prijs omhoog schiet. De politie ziet het tandenknarsend  gebeuren want meestal kan ze weinig doen. Wie akkoord gaat met de klus, is immers gebonden aan een overeenkomst.

Maar twee jaar terug ging ene Patrick een brug te ver. Hij belde aan bij het Nuenense echtpaar met de waarschuwing dat hun schoorsteen op instorten stond. Het was zo erg dat drie man al op het dak zaten en de pijp deels gesloopt hadden. De bewoners gingen geschrokken akkoord, al zou het drie mille gaan kosten.

Drie kwartier later stond Patrick weer aan de deur. Het was nog erger, hij liet op zijn gsm een foto zien van verrotte panlatten. Vervangen kostte vijf mille extra. Dat was wel erg veel, maar hij maakte het af op vijf mille totaal, als het meteen werd overgemaakt. Aldus geschiedde.

Nog geen uur later weer de deurbel. Nu bleek ook een dakbalk verrot. En daarvoor was een lift nodig, huurprijs 4500 euro. Dat ging het paar te ver. Ze waarschuwden de politie. Die haalde de mannen naar beneden en liet een vertrouwde klusser het dak op gaan. Hij zag niks fouts, de foto was ergens anders gemaakt. Wel kostte het 2700 euro om alles te herstellen.

De dakdekkers waren gevlogen maar anderhalve week later hield de politie een Iers busje aan. Het was gestolen, en in de wagen lagen dezelfde contracten die het Nuenense paar had getekend. De bestuurder kende 'Patrick' wel. Toen die eenmaal op het bureau zat, zei hij eerst dat hij het niet was, daarna dat hij in opdracht van anderen werkte.

Schandalig
Het tonen van de foto maakte Patrick strafbaar wegens oplichting. Niet genoeg om hem vast te houden en inmiddels is de vogel dan ook weer gevlogen. Maar dat weerhield de officier van justitie er niet van op de rechtbank flink uit te varen. Schandalig, noemde hij het, misbruik van kwetsbaren. ,,Vrijwel altijd gaat het om mensen op leeftijd. Ze worden overrompeld met alarmberichten. Omdat het in het Engels gaat, met een zwaar accent, staan ze al op achterstand en menigeen tuint er dus in."

Hij hield de rechtbank voor dat er veel meer dan enkel financiële schade is. ,,Vaak zijn slachtoffers lang van slag. Schaamte speelt een rol, hoe heb ik hier in kunnen trappen. Erger is dat men achterdochtig wordt, vertrouwen in de mensheid verliest en heel lang bang blijft." Hij had een voorbeeld van een echtpaar dat sindsdien de deur nooit meer opent tenzij bekenden in code aanbellen: driemaal kort.

In het geval van Patrick zag hij meer aangiften met eenzelfde signalement en dezelfde formulieren. Door een politieactie op een camping is bekend dat al die klussers eenzelfde papier gebruiken, dus verdere verdenking tegen Patrick kon hij niet hard maken. Wel een boete van 2500 euro eisen en de schadeclaim van de slachtoffers ondersteunen.

LEES OOK: Malafide klusjesmannen ook actief in Nuenen

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement