Volledig scherm
kafi rapport © x

Excuses van burgemeester voor gedupeerden KAFI-affaire Nuenen

NUENEN - Burgemeester Maarten Houben van Nuenen heeft in de nacht van maandag op dinsdag onder grote druk van de gemeenteraad excuses aangeboden aan alle betrokkenen in de KAFI-affaire. Door zijn knieval kon de burgemeester een motie van afkeuring op het laatste moment afwenden.

De KAFI-affaire over vermeende fraude bij grondaankopen heeft de Nuenense politiek jarenlang overschaduwd. De gemeente maakte eind 2013 bekend dat er voor bijna 5 miljoen euro verschillen waren geconstateerd in taxaties voor grondaankopen en suggereerde dat er op grote schaal was gefraudeerd. De gemeente deed aangifte tegen de ingehuurde adviseur en de projectmanager van de gemeente werd ontslagen.

Van de beschuldigingen bleef echter niks over. Bewijs voor fraude werd niet gevonden. De gemeenteraad kreeg maandagavond voor het eerst de kans om te oordelen over de twijfelachtige optreden van het gemeentebestuur in de kwestie.

Met een ingestudeerde reactie probeerde Maarten Houben de hele affaire maandagavond te bagatelliseren. De burgemeester ontkende dat de gemeente ooit heeft gesproken over fraude. ,,Fraude is door ons nooit zelf gebruikt en in ieder geval niet zo bedoeld.’’

Kosten

Het ontslag van verschillende andere ambtenaren van het gewraakte bureau grondzaken had volgens hem niet te maken met de KAFI-affaire. 

De kosten die de gemeente heeft gemaakt als gevolg van de affaire becijferde de burgemeester op 352.000 euro en hij beperkte zich daarbij tot de kosten van onderzoek door onderzoeksbureau KAFI, juridische kosten en de vergoeding die werd betaald aan de vals beschuldigde adviseur.

Excuses

In eerste instantie betreurde hij het dat diverse betrokkenen zich beschadigd voelen door door de affaire maar hij weigerde nog excuses te maken. ,,Ik baal er als een stekker van maar ik zou niet weten hoe ik de betrokkenen moet rehabiliteren’’, zei hij.

Pas nadat in de wandelgangen nagenoeg alle raadsfracties sleutelden aan een motie van afkeuring en Houben nog verder onder druk werd gezet om meer empathie te tonen ging de burgemeester overstag. ,,Ik wil oprechte excuses aanbieden aan iedereen die in het KAFI-rapport is genoemd en verdacht is gemaakt of die zich vanwege het proces beschadigd voelt’’, zei Houben.

Met zijn late excuses nam een meerderheid van de gemeenteraad genoegen.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement