Volledig scherm
Leden van de Katholieke Plattelands Jongeren paraderen door Nederwetten in de jaren zeventig.

'Feesten doe je met het hele dorp'

NEDERWETTEN - De KPJ. Vroeger wist iedereen je zo te vertellen dat deze 3 letters voor Katholieke Plattelands Jongeren staan. Tegenwoordig krijg je meer vragende blikken.Ergens wel begrijpelijk, want waar vroeger elk dorp zijn eigen tak had, is de afdeling Nederwetten anno 2009 een van de laatste KPJ's in de regio die zijn overgebleven.


Precies 80 jaar is de vereniging actief. " En dat moet gevierd worden", aldus Dorine Renders van de aspirantencommissie. En dat feestje viert de KPJ niet alleen; het hele dorp feest mee. En zo is heel Nederwetten bij het jubileumweekeinde van 12, 13 en 14 juni betrokken. Bewoners van verschillende straten nemen het in een gevecht tegen elkaar op. Geen bloederige strijd maar een playbackwedstrijd en een tienkamp. Daarnaast is er zaterdagavond een feestavond en voorafgaand een mis in de Heilige Lambertuskerk.


"Dan doen we ook nog iets met de K in onze naam", zegt Lilian Bastiaans. Vroeger was de KPJ voorbehouden aan katholieken, maar dat is allang niet meer zo.


Eén ding is nog net als vroeger: de gezelligheid. "Ik kijk er elke week naar uit", vertelt Harry Renders, al bijna 40 jaar lid. "Ik val niet meer onder de jeugd, maar ik zou het niet kunnen missen." Harry Renders is een van de oudsten; Mariska van den Hurk (3 jaar lid) een van de jongsten. "Op je zesde mag je bij de aspi's (aspiranten, red.), toen ben ik er samen met veel vriendinnen bij gegaan. Het leukste is dat je veel buiten bent en verschillende dingen doet."


Harry Renders: "Als je bij voetbal gaat, dan is het alleen voetbal. Bij de KPJ doe je zowel sporten als andere activiteiten. Het is veel breder. En het is echt nog een dorps sfeertje."


En dat is misschien ook wel de reden dat de KPJ het al 80 jaar volhoudt in het kleine dorp. Al is aanwas van harte welkom. Bastiaans: "10 Jaar geleden hadden we nog ruim honderd leden, nu is dat aantal gehalveerd. We kunnen dus wel wat vers bloed gebruiken."


Programma:

playbackshow op 12 juni (20.00 uur), jeugdtienkamp, (11.00 uur), H. Mis in kerk (17.45 uur) en feestavond (20.00 uur) op 13 juni en tienkamp (11.00 uur) op 14 juni.


Locatie:

tent bij Oude Toren.

Volledig scherm
Harry Renders, Mariska van den Hurk, Dorine Renders en Lilian Bastiaans. foto Jurriaan Balke