Volledig scherm
Foto ter illustratie © AVAVA

Flexwerker behoort juist meer te verdienen

opinieHenk Daalder uit Nuenen is lid van het FVN Ledenparlement.

De FNV is een offensief gestart voor betere arbeidsvoorwaarden en eerlijker, dus hogere lonen. Bijna iedereen roept dat de lonen omhoog moeten, voor een welvarender samenleving.

Kranten-econome Sandra Phlippen beperkt dat in haar column 'Sociaal' tot een strijd tussen flexibele en vaste medewerkers (ED 13 januari). En flex zal altijd goedkoper zijn volgens haar. Maar in werkelijkheid gaat de strijd tussen werkgevers en werknemers, waarbij beiden elkaar kosten proberen toe te schuiven.

Flexwerkers zijn in feite ondernemers die het flexrisico dragen voor de bedrijven. Voor dat risico horen ze een 40 procent hoger loon te krijgen.

Slimme en vooral vitale bedrijven nemen al steeds meer mensen in een vaste baan, ze reduceren het aandeel flex. Omdat ze erkennen dat mensen het belangrijkste kapitaal van een bedrijf zijn. Dat is voor de kranten-econome kennelijk niet zo zichtbaar.

Verstoord

De arbeidsmarkt is verstoord. De FNV schat dat als flex 40 procent duurder wordt, de markt weer evenwichtig en gezond wordt. Daarom willen die meer dan 1 miljoen FNV-leden dat de overheid hier als marktmeester optreedt.

In het nieuwe rechtse regeerakkoord wordt ook al een kleine beweging in die richting gemaakt. En het kabinet met slechts één zetel meerderheid heeft daarbij de vakbeweging nodig.

Dat neemt niet weg dat hogere lonen voor iedereen het snelst bereikt worden, als meer mensen lid worden van de vakbond. Dat blijkt ook in de praktijk in bedrijven. Met veel vakbondsleden heb je invloed in een bedrijf. Zo is het FNV-offensief een zwaard dat aan twee kanten snijdt.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement