Volledig scherm
Gedeputeerde Anne Marie Spierings bezocht Nederwetten. Haar bezoek leidde direct tot een confrontatie. © fotopersburo van de Meulenhof

Gedeputeerde: 'politiek in Nuenen heeft jarenlang niet goed gefunctioneerd'

NUENEN - Bij haar eerste van drie bezoeken aan Nuenen vanwege de geplande herindeling kreeg gedeputeerde Anne-Marie Spierings de wind van voren. 

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de provincie Noord-Brabant is dinsdagavond tijdens haar eerste van drie bezoeken aan Nuenen stevig aangevallen op haar besluit om de gemeente op te heffen. In de voetbalkantine van RKVV Nederwetten kreeg ze het verwijt dat Nuenen als makkelijk slachtoffer is gekozen voor een herindeling en dat ze bezig is met een ondemocratisch proces.

Spierings kwam naar Nederwetten om uitleg te geven over de herindelingsprocedure die de provincie in gang heeft gezet. De provincie vindt dat Nuenen niet langer zelfstandig kan blijven en bij Eindhoven gevoegd moet worden. De gedeputeerde wilde van de inwoners bovendien horen wat ze belangrijk vinden voor de toekomst van hun dorp. Behalve inwoners van Nuenen waren onder de aanwezigen ook veel raadsleden en leden van het actiecomité Nuenen Zelfstandig.

Nuenen is slechtste leerling van de klas

De bijeenkomst ontaardde vrijwel meteen in een confrontatie tussen de aanwezigen en de D66-gedeputeerde nadat ze begon uit te leggen dat de politiek in Nuenen jarenlang niet goed heeft gefunctioneerd en dat er nauwelijks verbetering waarneembaar is. Nuenen is volgens haar de slechtste leerling van de klas. ,,Nuenen is écht een uitzondering en vertoont patronen die in andere gemeenten niet spelen.’’

Tegenstanders van een herindeling zijn het daar pertinent mee oneens en menen dat Spierings argumenten gebruikt die niet kloppen. De gedeputeerde slaagde er niet in om de voordelen van een herindeling te verkopen.

Enquête deugt niet

De tegenstanders blijven ernstig twijfelen aan het draagvlak voor de plannen van de provincie. Ze zeggen dat de enquête die de provincie in Nuenen heeft gehouden om aan te tonen dat de inwoners vinden dat de gemeente niet zelfstandig kan blijven, niet deugt.

Piet Renders van de dorpsraad Nederwetten vertelde dat de 856 inwoners vrezen dat ze over het hoofd worden gezien als de gemeente wordt opgeslokt door Eindhoven. Spierings toonde begrip voor de angst dat Nuenen wordt overgeleverd aan de grote stad. ,,Ik begrijp de emoties maar we staan hier niet om de belangen van Eindhoven te behartigen. Ik kan me voorstellen dat u er anders over denkt maar we proberen het proces zo zuiver mogelijk te voeren.’’

Spierings legde de inwoners uit dat Nuenen wat haar betreft op 1 januari 2021 fuseert met Eindhoven. Anderhalve maand eerder worden dan gemeenteraadverkiezingen gehouden voor de nieuwe gemeenteraad.

Op 9 en 11 april komt ze nog naar Gerwen en Nuenen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement