Volledig scherm
Burgemeester Maarten Houben. © Rene Manders

Geen onderzoek politie naar lekken in Nuenen

NUENEN - De politie gaat geen onderzoek doen naar het uitlekken van geheime informatie in Nuenen. Burgemeester Maarten Houben deed afgelopen zomer twee keer aangifte omdat strikt vertrouwelijke informatie naar deze krant werd gelekt. Een onderzoek vergt veel tijd en capaciteit en de kans dat de daders worden opgespoord is klein, denkt de Rijksrecherche.

In juli lekte een geheim onderzoek naar verdenkingen over corruptie van een Nuenense ambtenaar uit. In september lekte de uitkomst van de geheime stemming in de gemeenteraad over de herbenoeming van burgemeester Houben uit (acht voor, vier tegen). In beide gevallen stapte de burgemeester naar de politie vanwege ernstige vermoedens over schending van het ambtsgeheim.

Veel tijd en capaciteit

De Rijksrecherche heeft Houben vorige week geïnformeerd over de beslissing om geen onderzoek te doen. ,,We nemen het zeer serieus maar dit soort zaken kosten heel veel tijd en capaciteit. Veel mensen beschikken over de geheime informatie en dat maakt het bijzonder lastig zoeken’’, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

Bij de besloten, schriftelijke, stemming over de herbenoeming van Houben waren twaalf raadsleden, de griffier en de burgemeester aanwezig. Het rapport over de corruptiebeschuldigingen is aan tien personen verstrekt: wethouders, ambtenaren en direct betrokkenen.

Burgemeester Houben is ernstig teleurgesteld over de beslissing van de Rijksrecherche. ,,Deze hele kwestie heeft een deuk geslagen in het aanzien van het openbaar bestuur. Er zijn slachtoffers gemaakt en we zijn beschadigd. Er zijn stevige vermoedens over strafbare feiten maar ze doen er niks mee. Dat vind ik verschrikkelijk jammer. Blijkbaar kan schending van de geheimhouding onbestraft blijven. Dat vind ik ernstig.’’

Ondanks zijn bittere conclusie zal Houben niet twijfelen om weer aangifte te doen als in Nuenen nogmaals geheime informatie op straat belandt. ,,In het hopelijk heel theoretische geval zal ik onmiddellijk en zonder enige twijfel wéér aangifte doen’’, aldus de burgemeester.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement