Volledig scherm
Het gemeentehuis van Nuenen. © Ton van de Meulenhof

Gemeenteraad Nuenen kiest voor herindeling

NUENEN - Met Eindhoven, Son en Breugel of toch Helmond? Dat is nog niet duidelijk. Maar dat Nuenen beter af is met een gemeentelijke herindeling, daarvan bleek donderdagavond een ruime meerderheid overtuigd.

Veertien van de negentien raadsleden gaven gisteravond de voorkeur aan een fusie. Alleen de lokale (coalitie)partijen W70 en Nuenens Belang stemden tegen.

De overwegingen om voor een fusie te kiezen, verschilden per partij. VVD en PvdA wezen op hun eigen enquêtes, waaruit zou blijken dat inwoners een sterke voorkeur hebben voor een herindeling. De SP en Combinatie wezen vooral op de gemeentelijke organisatie en bestuurscultuur, die volgens hen tekortschieten om zelfstandig te blijven. D66 volgde grotendeels de redenering van de provincie over de overdracht van taken naar de stad, en wil 'meebouwen aan nieuwe bestuursstructuren'. W70 en Nuenens Belang trokken als tegenstanders van de fusie juist hard van leer tegen de sturende hand uit Den Bosch. "We mogen zelf naar de provinciale slachtbank lopen, mits het tempo er een beetje in blijft", vond Ralf Stultiëns (W70).

Lees vrijdag het volledige artikel in het ED of in de digitale krant.
[
View the story "Twitter" on Storify]

Geldrop e.o.