Volledig scherm
© ANP

Grote meerderheid raad voor crematorium Nuenen

NUENEN - Niet veel lijkt de komst van een kleinschalig crematorium op de openbare begraafplaats Oude Landen in Nuenen in de weg te staan.

Althans, op politiek vlak dan. Woensdagavond tijdens de commissie Samenleving uitten alle raadsfracties, op coalitiepartij W70 na, zich positief over de plannen van uitvaartondernemer Van der Stappen.

Uit de commissienotitie, waarin het college van B en W zich al positief toont, blijkt dat de uitvaartondernemer graag een centrum met ceremonie-, ontvangst- en opbaarruimtes met een klein crematorium wil realiseren. De Geldropse uitvaartondernemer gaat uit van maximaal driehonderd crematies per jaar. Voor de plannen is een recht van opstal nodig. Ook moet er een nieuw bestemmingsplan worden vastgesteld.

Als enige van alle raadsfracties liet Ralf Stultiëns van W70 weten 'faliekant tegen het vestigen van een uitvaartcentrum met crematorium te zijn'. "Het ligt tegen een woonwijk en wij voorzien toenemende problemen met de infrastructuur", legt Stultiëns uit.

Ook andere fracties, zoals de VVD, noemden het parkeren als aandachtspunt. Ton Vereijken (Lijst Pijs/Van Bruggen) plaatste een kanttekening over de kleinschaligheid. "Als naar verloop van tijd blijkt dat het niet loopt, wat niet de verantwoordelijkheid van de gemeente is, dan ontstaat op termijn toch de discussie 'kunnen we niet groter'."