Volledig scherm
Peter Lueb en zijn dochter Anouk kopen een kerstboom. © Jeroen Hendriks/fotovandemeulenhof

Hoe houd ik de kerstboom groen?

NUENEN/AARLE-RIXTEL - Sint heeft zijn hielen nog niet gelicht, of de eerste kerstbomen gaan alweer grif over de toonbank. Wordt het dit jaar een Nordmann, gewone kerstspar of toch maar een blauwspar? Met of zonder kluit? En: hoe houd ik 'm groen?

Wie lang van zijn groene sfeermaker wil genieten, doet er goed aan een exemplaar mét kluit aan te schaffen. Kost wat meer, maar dan heb je ook wat. Na de kerst kan de boom in de tuin, in stukken de groenbak in óf naar de lokale inzamelaar.

Acclimatiseren
Nee hoor, zegt kerstbomenkweker Martin Raaijmakers uit Nuenen. Mits de boom vers is en je hem goed behandelt, kan een boom zonder kluit even lang mee als een exemplaar mét. "Allerbelangrijkste is dat je de boom laat acclimatiseren. Niet meteen naar binnen, maar eerst een nachtje in de schuur of de garage. Het verschil tussen buiten- en binnentemperatuur is veel te groot. Naaldenverlies is dan het gevolg."

Perfect
Nóg een tip voor de boom-zonder-kluit-koper: maak het onderste stukje van de boom kaal, zodat-ie makkelijker water opneemt. Volgens Raaijmakers - per seizoen verkoopt hij zo'n 1600 bomen vanaf zijn perceel in Nuenen - zijn de grote jongens duidelijk favoriet. "Je ziet steeds meer Amerikaanse taferelen", schetst de bomenboer. "Grote bomen, die van onder tot boven helemaal volhangen. De kerstboom moet perfect zijn."

Nordmannen
Ook bij kerstbomenhandelaar Schuurmans in Aarle-Rixtel loopt het al aardig storm. Er is een ruime keuze aan soorten bomen. "Wij verkopen vooral veel Nordmannen", zegt eigenaresse Kitty Schuurmans. Ook volgens haar maakt het niet zo heel veel uit of er gekozen wordt voor een boom mét of zonder kluit. "Althans bij een Nordmann. Kies je een gewone groene spar, dan raden wij een boom mét kluit aan."

Geldrop e.o.