Volledig scherm
Gemeentehuis Nuenen

Houben tevreden: rapport toont aan dat Nuenen best zelfstandig kan blijven

NUENEN - Glimmend van trots wandelde burgemeester Maarten Houben woensdag door het Nuenense gemeentehuis. Onder de arm een dik en duur rapport dat hij had laten maken om aan te tonen dat Nuenen zich de laatste jaren positief ontwikkelt en nog best even zelfstandig kan blijven. 

En ja, het gaat beter, concludeert hetzelfde onderzoeksbureau dat in 2015 nog oordeelde dat Nuenen beschikte over een matige bestuurskracht. ,,De stijgende lijn die zich in 2015 aftekende, heeft zich voortgezet. De gemeente heeft laten blijken zelfstandig te kunnen zorgen voor verbetering. De huidige bestuurskracht van Nuenen is voldoende", aldus de onderzoekers. Met een roze bril op durfde Houben nog wel een stapje verder te gaan. ,,Ik lees een dikke voldoende en heel veel positieve dingen en daar mogen we best trots op zijn."

Charmeoffensief

Het rapport is woensdag naar de provincie gestuurd als onderdeel van het charmeoffensief van Nuenen dat alles in het werk stelt om van een slecht imago af te komen. Zo benadrukt het gemeentebestuur al maandenlang dat Nuenen er financieel goed voor staat en dat het stukken beter gaat. Houben ontdekte pas na tweede lezing van het onderzoek dat Nuenen er nog lang niet is. ,,We kunnen inderdaad niet achterover leunen."

Op sommige punten scoort Nuenen nog steeds een onvoldoende. In hun conclusies benadrukken de onderzoekers twee hoofdpijndossiers uit de portefeuille van wethouder Joep Pernot (financiën) die maar niet tot opgelost worden. En hoewel de financiële situatie van Nuenen is verbeterd, is die nog niet gezond. Ook zijn de woonlasten voor de inwoners nog altijd bijzonder hoog. ,,De financiële ontwikkeling blijft om aandacht vragen. Er is behoefte aan verdere verbetering." De ambtelijke organisatie is nog altijd kwetsbaar. De relatie tussen college van B en W en de gemeenteraad blijft broos.

Volgens Houben kan de provincie op basis van het rapport niet anders besluiten dat Nuenen nog even zelfstandig kan blijven en dat er geen noodzaak is voor een gedwongen fusie.

Ook gedeputeerde Anne-Marie Spierings zal de tijd nemen om het onderzoek twee keer te lezen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement