Volledig scherm
© ED

KAFI-onderzoek: rechtszaak Nuenen tegen extern adviseur Frank Verdonk

NUENEN - Valt vandaag al het doek voor het KAFI-rapport in Nuenen?
Maakt de rechter in Haarlem al een einde aan de aspiraties van de gemeente Nuenen om een miljoenenfraude met grondtaxaties aan te pakken?
Of krijgt burgemeester Maarten Houben steun van de rechtbank in zijn strijd tegen de malversaties?

In ieder geval is de uitkomst van de rechtszaak die Nuenen aanspande tegen extern adviseur Frank Verdonk van cruciaal belang voor de voortgang in het dossier. Waarschijnlijk komt de rechter – in Haarlem omdat Verdonks bedrijf in Aerdenhout was gevestigd – vandaag tot een oordeel.

KAFI-onderzoek
Het KAFI-onderzoek zorgde vorig jaar voor de nodige ophef. Nuenen zou voor ruim 5 miljoen euro benadeeld zijn doordat een hoge gemeenteambtenaar en Verdonk de taxaties van grond kunstmatig hadden verhoogd. Nuenen betaalde daardoor meer voor de grond dan die waard zou zijn.

Geen rapport mogelijke vervolging topambtenaar
De ambtenaar werd ontslagen op staande voet. Het Openbaar Ministerie gaf in juni vorig jaar de rijksrecherche opdracht een onderzoek te doen. Inmiddels zijn vele betrokkenen gehoord maar is er nog steeds geen rapport over mogelijke vervolging van de topambtenaar. Ook nu weer valt in Nuenen te beluisteren dat de uitslag er snel aan komt.

Tegelijkertijd startte Nuenen een zaak tegen de extern deskundige die de gemeente adviseerde bij de totstandkoming van de taxaties. Hij zou die in samenspraak met en op verzoek van de ambtenaar hebben aangepast, zodat ze in de buurt van de verkoopprijs kwamen.

Lees het complete verhaal in het Eindhovens Dagblad van woensdag, in de epaper of via Blendle.

Geldrop e.o.