Volledig scherm
© Thinkstock

Kritiek op plan huisvesting statushouders Nuenen

NUENEN - De Nuenense Fietserbond en Veilig Verkeer Nederland (VVN) zijn teleurgesteld over het plan van het college van burgemeester en wethouders voor de huisvesting van statushouders. Deze week werd bekend dat het college negen vluchtelingen met een verblijfstatus wil huisvesten in tijdelijke woningen aan het Witte Hondpad

In totaal wil het college twintig woonunits op die plek neerzetten om ook Nuenenaren die met urgentie een huurhuis zoeken te kunnen helpen.

Volgens Johan Crooijmans van de Fietsersbond en VVN  gaat het college met dit plan echter in tegen wat de gemeenteraad wil. Die heeft vorig jaar een mobiliteitsvisie opgesteld waarin het Witte Hondpad genoemd wordt als mogelijke verbindingsboog tussen Europalaan en Meijerijlaan. Maar met de komst van de tijdelijke huizen is dat voorlopig van de baan. VVN en de Fietsersbond hebben het college inmiddels gevraagd naar de onderliggende motieven. ,,Dat willen we nu eerst even afwachten.”

Kritiek

Ook in de buurt klinkt kritiek. Van Mark Bressers bijvoorbeeld. Hij heeft een bedrijfje op bedrijventerrein De Pinckart vlakbij het Witte Hondpad. De vluchtelingen zijn wat hem betreft welkom, maar hij vindt het geen geschikte plek om mensen te huisvesten. ,,De wethouder wil dat statushouders integreren, maar ze zitten daar op een industrieterrein.”

Bressers denkt dat de wethouder heeft gekozen voor de weg van de minste weerstand. Er waren namelijk nog drie andere locaties - Wettenseind, de Pastoorsmast en Hongermanpad - in beeld. Volgens Bressers was het verzet op in ieder geval twee plekken groter dan bij het Witte Hondpad.

Tegenstanders

De gemeentewoordvoerder ziet het anders. Ze legt uit dat er gekeken is naar drie criteria. Het Witte Hondpad kwam als beste uit de bus.  ,,Het  scoort qua woonomgeving ‘gemengd’, maar ligt wel gunstig qua winkels en basisschool.” Ze wijst er verder op dat er aan de ene kant van het pad inderdaad een industrieterrein ligt, maar dat aan de andere kant gewoon huizen staan. De weg van de minste weerstand was het volgens de woordvoerder bovendien allerminst. ,,Want ook voor het Witte Hondpad zijn er tegenstanders. VVN bijvoorbeeld.”

Het plan is overigens nog niet in kannen en kruiken. Er volgt bijvoorbeeld nog een formele bezwaarprocedure.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement