Volledig scherm
Het kleurrijke reliëf in het pand van de Rabobank in Eindhoven.

Kunstwerk Hugo Brouwer bij koetshuis Nuenen

NUENEN – Na een zoektocht van vele jaren is er in Nuenen een plek gevonden voor een kunstwerk van Hugo Brouwer uit het gesloopte kantoor van de Rabobank in Eindhoven. Het reliëf van 2,60 bij 6 meter krijgt een plek bij het koetshuis bij de gemeentevilla aan de Jan van Schijnveltlaan. Het Nuenense college van B en W heeft dat besloten ondanks negatieve adviezen, onder andere van de monumentencommissie.

Het keramiek van de Nuenense kunstenaar moest vijf jaar geleden wijken vanwege de sloop van het bankgebouw aan de Fellenoord in Eindhoven. De Rabobank schonk het kunstwerk aan Nuenen en omdat de gemeente geen kosten wilde maken werd er een inzamelingsactie begonnen voor de herplaatsing.

Compromis

Initiatiefnemers Robert van Rixtel en Jan Vellekoop haalden in totaal meer dan 10.000 euro op om het reliëf een nieuwe plek te kunnen bieden. Maar de zoektocht naar een geschikte locatie duurde veel langer dan gedacht. Diverse opties passeerden de revue. ,,We zochten naar een plek in de openbare ruimte en het liefst buiten. Het heeft heel lang geduurd maar we zijn uiteindelijk uitgekomen bij de zijgevel van het heemhuis, het oude koetshuis’’, aldus Jan Vellekoop. ,,Het is een zeer acceptabel compromis’’, zegt hij.

De gemeente wilde niet langer wachten met een keuze en heeft daarom besloten om de negatieve adviezen over de gekozen plek naast zich neer te leggen. ,,Het koetshuis is altijd een goed alternatief geweest. Het is niet een locatie waar mensen echt op tegen kunnen zijn. We willen het initiatief graag een kans bieden en moeten daarom doorpakken nu’’, zegt wethouder Joep Pernot over de afweging. 

Om het koetshuis (een monument) niet aan te tasten komt het kunstwerk met een speciale constructie net voor de gevel te staan. Vellekoop verwacht dat de plaatsing nog wel even op zich laat wachten. ,,Het wordt heel spannend hoe het kunstwerk uit de container komt en we moeten nieuwe offertes aanvragen. Er moet nog best wat water door de Dommel tot het staat. Ik ben heel blij als we 1 november halen.’’

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement