Volledig scherm
© Thinkstock

Meer tijd nodig voor woonunits vluchtelingen Nuenen

NUENEN - De gemeente Nuenen geeft voor het eerst toe dat het niet lukt om rond de jaarwisseling vluchtelingen te huisvesten in tijdelijke woonunits aan het Witte Hondpad. Sterker nog: de gemeente is nog steeds met woningcorporatie Wooninc. in onderhandeling over verdeling van de kosten en een vergunning is ook nog niet aangevraagd.

,,De plaatsing van tijdelijke huisvesting aan het Witte Hondpad gaat langer duren. Om tot financiële overeenstemming te komen met de woningcorporatie en voor de uitwerking van het plan is meer tijd nodig’’, schrijft het college van B en W donderdag aan de gemeenteraad. In een toelichting zegt CDA-wethouder Caroline van Brakel dat ze niet kan zeggen wanneer de semipermanente eenpersoonshuizen wel kunnen worden verwacht.

Het uitstel is geen verrassing meer. Zelfs als Wooninc. de vergunning heeft aangevraagd moet een wekenlange bezwaartermijn worden gerespecteerd.

De wethouder benadrukt dat uitstel geen afstel is. De woonunits zijn ook volgend jaar nog nodig om vluchtelingen te kunnen opvangen. In totaal staan er zestien gepland aan het Witte Hondpad, waarvan de helft voor buitenlanders.

69 vluchtelingen

Nuenen moet dit jaar volgens landelijke afspraken 69 vluchtelingen onderbrengen. Op 1 november was voor 41 mensen een oplossing gevonden. En hoewel de komst van de tijdelijke woningen vertraging oploopt, denkt de gemeente dat het lukt om het doel te halen. Voor 21 vluchtelingen is huisvesting gepland en voor de resterende zeven wil de gemeente huizen huren op de particuliere, commerciële markt.

Vanwege de doorstroming blijft de gemeente ook volgend jaar zoeken naar oplossingen voor asielzoekers. De gemeente heeft eigenaren van woonhuizen aan de Parkstraat en aan het Wettenseind toestemming gegeven om tijdelijke huisvesting te realiseren en verhuur aan vluchtelingen is een optie.

Het Wettenseind was eerder ook in beeld als locaties voor de tijdelijke woonunits van Wooninc. maar dat stuitte op veel weerstand. Buurtbewoners zijn niet geïnformeerd en reageerden donderdag verrast op het nieuwe initiatief waarvan de details nog niet bekend zijn.