Volledig scherm
© Jeroen Hendriks/fotomeulenhof

Nieuwe, Nuenense school in negen maanden

NUENEN - Duurzaam slopen, ook dat bestaat. Het wordt toegepast op het oude gebouw van Pleincollege Nuenen. Voordeel: het is een stuk goedkoper omdat de sloper materialen kan hergebruiken of verkopen zoals koperen leidingen. Nadeel: de sloop gebeurt gefaseerd en duurt langer omdat er veel omzichtiger te werk wordt gegaan en de materialen na de afbraak moeten worden uitgezocht.

Maar desondanks ligt de sloop op schema. Er is geen oponthoud geweest; zo zijn er nul bezwaren tegen de nieuwbouw ingediend waardoor ook het vergunningencircuit in de kortst mogelijke tijd is doorlopen. Volgens rector Jean Wiertz gaan de omwonenden er zelfs op meerdere fronten op vooruit. Zo komt er een tweede, gelijkwaardige ontsluiting van het schoolterrein vanaf de zijde van de busremise waardoor leerlingen die met het openbaar vervoer komen de school gemakkelijker kunnen bereiken. Wiertz: "Op de Sportlaan wordt het minder druk waardoor de wijk wordt ontlast. En bovendien halen we de wijk naar binnen. Buurtbewoners mogen straks koffie komen drinken of komen eten of kunnen terecht in de schoonheidssalon."

Symbolisch
De sloop loopt op het eind en onlangs hebben leerkrachten tijdens een studiedag symbolisch afscheid genomen van het gebouw waar sommigen jaren hebben gewerkt. Half maart gaat de aannemer aan de slag om de nieuwbouw te realiseren. Daartoe wordt straks de symbolische eerste paal geslagen. Van gemeente, OMO, schoolbestuur, wijk, leerkrachten en leerlingen van de school zullen daar afgevaardigden bij aanwezig zijn.

De verwachtingen ten aanzien van de oplevering zijn hoopvol. "We hebben een vakantie nodig om te kunnen overhuizen en hopelijk wordt dat de kerstvakantie. Dat is ook weer symbolisch, want dat geeft de aannemer negen maanden. Mocht dat niet lukken, de voorjaarsvakantie sluit daar kort op aan. Dat geeft ons vier weken extra."

Teruglopen
Of de nieuwbouw invloed heeft op het aantal nieuwe leerlingen, daar durft rector Wiertz nog niets over te zeggen. "We hebben nu 740 leerlingen. Doordat op termijn de leerlingaantallen teruglopen wordt de school gebouwd voor 700 leerlingen waarbij altijd een 10 procent-marge wordt aangehouden, dat bepaalt het maximum op 770. De open dag is al geweest op de huidige, tijdelijke locatie maar de inschrijving is pas in maart. Het is spannend. Maar voor dit lopende schooljaar kregen we zelfs meer inschrijvingen dan daarvoor, terwijl men wist van een lastig jaar qua locaties. Ouders kiezen uiteindelijk toch voor het onderwijs en niet voor een gebouw. En hoewel het nieuwe gebouw prachtig wordt, zijn we daar toch het meest trots op."

Geldrop e.o.