Volledig scherm
© Thinkstock

Nuenen en Helpt Elkander zijn eruit

NUENEN - Woningbouwvereniging Helpt Elkander en de gemeente Nuenen hebben hun twistpunten uit het verleden definitief uit de weg geruimd. De twee partijen verwachten volgende maand hun handtekening te zetten onder de zogeheten 'package deal'.

,,Het gaat nu alleen nog over punten en komma's. Inhoudelijk zijn we er helemaal uit", licht wethouder Joep Pernot (GroenLinks) toe. Helpt Elkander legt de deal eerst nog voor aan haar toezichthouders.

Onmogelijk geworden projecten
Het akkoord is het sluitstuk van een jarenlange impasse tussen gemeente en corporatie. Helpt Elkander torste - mede door gewijzigde wetgeving - een aantal onmogelijk geworden projecten met zich mee. Ook had de woningbouwvereniging veel maatschappelijk vastgoed dat niet (meer) bij de kerntaak van de corporatie paste. Al vanaf 2012 steggelden corporatie en gemeente over wie voor die problemen moest opdraaien. Ze kwamen daardoor jarenlang niet tot nieuwe afspraken over woningbouwprojecten.

Nieuwe start
Met het omvangrijke totaalpakket zou er een dikke streep onder dat verleden moeten komen. Rekeningen zijn vereffend, waardoor een nieuwe start kan worden gemaakt. In het pakket springt meteen in het oog dat de gemeente een aantal panden overneemt. Twee scholen, het dorpshuis in Gerwen en de Dorpswerkplaats komen in handen van de gemeente. Die betaalt 6,98 miljoen euro aan Helpt Elkander. De corporatie lost met dat bedrag leningen af waarvoor de gemeente nu nog garant staat. Het aankoopbedrag is tot stand gekomen via een onafhankelijke taxatie.

,,Met deze afspraak liggen we onder het vergrootglas van toezichthouders", benadrukt Pernot. ,,Het is dus essentieel dat we tot een marktconforme prijs komen. We hebben de deal daarom al laten toetsen, om te voorkomen dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun."

Geldrop e.o.