Volledig scherm
© Thinkstock

Nuenen haalt opdracht vluchtelingenopvang niet

NUENEN - De gemeente Nuenen is er niet in geslaagd om in 2017 het gewenste aantal van 69 vluchtelingen te huisvesten. In totaal kregen 62 vluchtelingen een huis aangeboden in de gemeente. En omdat het streefaantal niet is gehaald, kan CDA-wethouder Caroline van Brakel rekenen op een uitnodiging voor een hartig gesprek op het provinciehuis.

Elke gemeente moet op basis van landelijke afspraken vluchtelingen onderdak bieden. Voor Nuenen was het aantal vorig jaar vastgesteld op 69. Vanwege het relatief kleine aantal sociale huurwoningen is het in Nuenen niet gelukt om het beoogde aantal te halen.

De gemeente wilde het tekort aan woonplekken inlopen door voor het eind van het jaar tijdelijke woonunits te plaatsen aan het Witte Hondpad. En hoewel op het gemeentehuis al veel langer duidelijk was dat de bouw van de eenpersoonshuizen niet meer in 2017 geregeld kon worden, erkende de gemeente eind november dat er meer tijd voor nodig is.

Woningcorporatie Wooninc. heeft nog altijd geen vergunning aangevraagd voor de bouw, bevestigt een gemeentewoordvoerder. 

Toezicht

Nuenen is vanwege de achterstand onder actief toezicht van de provincie geplaatst. Toch maakt wethouder Van Brakel zich geen grote zorgen. "De provincie is tevreden over onze inzet en vorderingen. We kunnen ons een kleine achterstand permitteren", zei de wethouder eerder.

Vrees voor een boete is er evenmin. Vorige kabinetsperiode lag er een concept wetsvoorstel om een boete op te leggen aan gemeenten die onvoldoende vluchtelingen opnemen. In het voorstel werd een boete van 1900 euro per maand genoemd voor elke vluchteling die niet op tijd was geplaatst. Sinds de kabinetswisseling en omdat er minder buitenlanders naar Nederland komen zijn de boetes nooit uitgewerkt. 

Voor volgend jaar is bepaald dat Nuenen dertig buitenlanders moet opvangen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement