John Jorritsma
Volledig scherm
John Jorritsma © Jean Pierre Reijnen

Nuenen is makkelijke prooi

OpinieDe auteur van dit artikel Boudewijn Wilmar is fractievoorzitter en lijsttrekker van GroenLinks Nuenen. Hij wil met zijn partij het 'ongegronde besluit' van de provincie ongedaan maken.

De kogel is door de kerk, het een-tweetje tussen de provincie en Eindhoven heeft z'n beslag gekregen. Nog geeft Nuenen zich niet gewonnen.

Eindhoven moet groeien

Al jaren zijn de provincie en de gemeente Eindhoven het er over eens dat Eindhoven moet groeien. Vier jaar geleden dachten ze dat Nuenen een gemakkelijke prooi zou zijn. Het idee was dat wanneer het schaap Nuenen eenmaal over de dam was, niets de annexatie van de overige gemeenten meer in de weg zou staan. De door burgemeester John Jorritsma van Eindhoven gedane uitspraken laten daarover geen twijfel bestaan.

Ze hebben echter buiten de waard van de democratische processen in Nuenen gerekend. En nu de gemeenteraad in overgrote meerderheid een fusie met Eindhoven heeft afgewezen, rest alleen nog het machtswoord. Gebaseerd op non-argumenten.

Bijvoorbeeld: uit enquêtes blijkt dat de inwoners van Nuenen voor een fusie met Eindhoven zijn. Er zijn twee enquêtes gehouden, maar wat waren die misleidend!

Enquête

De provincie gebruikte bij haar enquête het goede oude telefoonboek. Een compleet irrelevant bestand met overledenen en mensen die verhuisd zijn en voorbijgaand aan al die mensen die geen vaste telefoon meer hebben. Uit het onderzoek zou blijken dat een schamele meerderheid van 52 procent een voorkeur voor een fusie met Eindhoven heeft.

En dan de enquête van het ED. Jarenlang heeft het ED zijn lezers bestookt met negatieve berichtgeving over Nuenen, waarbij werd aangegeven dat annexatie door Eindhoven onvermijdelijk was. Vervolgens werd aan de lezers gevraagd wat zij van een fusie met Eindhoven vinden. Dan is het logisch dat zij in lijn met de indoctrinatie door het ED reageren, nog daargelaten of de door het ED uitverkorenen representatief mogen worden geacht voor de Nuenense gemeenschap. Op deze volstrekt foute steekproeven durft de provincie haar conclusie te baseren dat alle inwoners voor een fusie met Eindhoven zijn.

Het klopt dat over de bestuurscultuur een gevoel van onbehagen onder de inwoners van Nuenen leefde. GroenLinks wordt niet moe te betogen dat wij gezien de ingezette (succesvol verlopen) veranderingen door deze periode heen moesten gaan en dat daar 'gedoe' bij hoort. Maar nu Nuenen op basis van brute macht en niet op basis van valide argumenten onder druk gezet wordt, sluiten zich de rijen. Onderdeel worden van Eindhoven, dat zelf zijn zaakjes zo slecht voor elkaar heeft, dat nooit.

GroenLinks zal samen met de inwoners van Nuenen en de meeste andere politieke partijen alles in het werk stellen om het ongegronde besluit van de provincie ongedaan te maken.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement