Volledig scherm
Het Klooster in Nuenen. © Vincent Wilke

Nuenen laat grootse plannen voor Het Klooster verder uitwerken

NUENEN – Kwartiermaker Paul van Oort krijgt de kans om zijn grootse plannen met Het Klooster in Nuenen verder uit te werken. In de Nuenense gemeenteraad was woensdagavond vooral enthousiasme te bespeuren over zijn ambitieuze ideeën voor het sociaal cultureel centrum in het dorpshart dat al jaren het zorgenkindje van de gemeente is.

,,De kwartiermaker heeft een verrassend goed overzicht gemaakt en een goede basis afgeleverd om het plan verder uit te werken’’, zei SP-fractievoorzitter Hein Kranen over het masterplan van de cultuurondernemer.

Hoofdpijndossier

Het Klooster is een van de sprekende voorbeelden van hoofdpijndossiers in de gemeente Nuenen die maar niet kunnen worden opgelost. Het dorpshuis komt jaarlijks gemiddeld 178.000 euro tekort. De gemeente nam het beheer van het dorpshuis in 2016 over nadat de exploitant failliet was gegaan. In de gemeenteraad was geen vertrouwen in de ambitieuze plannen van wethouder Joep Pernot en daarom werd een kwartiermaker in huis gehaald.

Van Oort presenteerde eind vorig jaar een analyse en concludeerde dat Het Klooster met een ingrijpende verbouwing een laagdrempelig, open en bruisend gemeenschapshuis wordt voor Nuenen. Het moet bovendien plek bieden aan horeca, professioneel theater en film.

Volgens zijn plan gaat een nieuwe glazen pui voor de rechtervleugel van het gebouw dienen als entree en als plek voor daghoreca. Binnen moeten open ruimten ontstaan voor de huurders. De verbouwing gaat 2,5 tot 3 miljoen euro kosten, berekende een gerenommeerd architectenbureau. Voor een sluitende exploitatie is jaarlijks 250.000 euro subsidie nodig, aldus Van Oort.

Kritisch

Alleen de kleine oppositiefracties PvdA en VDB reageerden woensdag kritisch op de torenhoge ambities. PvdA-fractievoorzitter Frank Huijink twijfelt over de suggestie dat de voorgespiegelde formule zich heeft bewezen. Tom van den Boomen (VDB) was niet onder de indruk van de plannen, zei hij.

Wethouder Joep Pernot vertelde dat de voorkeur van het college zal uitgaan naar de meest ambitieuze variant. De kwartiermaker krijgt van de gemeente een bijdrage om voor de zomer een exploitatiemodel te presenteren. ,,Keuzes maken we als ze zijn uitgewerkt’’, aldus Pernot.

De nieuwe gemeenteraad zal voor de zomervakantie beslissen over de toekomst van Het Klooster. De beheerder die de gemeente heeft ingehuurd blijft tot die tijd aan het roer. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement