Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Erna Lammers

Nuenen na jaren op koers met opvang van vluchtelingen

NUENEN - De gemeente Nuenen is na jaren op koers met de huisvesting van vluchtelingen. De achterstand is weggewerkt en de provincie heft het verscherpte toezicht op.

Den Haag bepaalt elk half jaar hoeveel vluchtelingen elke gemeente moet opnemen. Vanwege het relatief beperkte aantal sociale huurwoningen liep Nuenen tijdens de vluchtelingencrisis aan tegen een grote achterstand.

In de regio was Nuenen een van de weinige gemeenten die het tempo niet kon bijbenen. Alleen Valkenswaard stond begin dit jaar ook nog onder verscherpt toezicht van de provincie Noord-Brabant.

Vorig jaar kregen 62 vluchtelingen met een verblijfsvergunning onderdak in Nuenen en dit jaar moet de gemeente er in totaal veertig opvangen. In de eerste helft van dit jaar is de achterstand bijna helemaal weggewerkt door vluchtelingen voorrang te geven bij de toewijzing van huurhuizen. De gemeente voldoet nu gedeeltelijk aan de eisen van de provincie en het verscherpte toezicht wordt beëindigd, schrijft het Nuenense college van B en W aan de gemeenteraad.

Tijdelijke woningen

Om genoeg plek te hebben voor vluchtelingen heeft Nuenen twee jaar geleden besloten om tijdelijke woningen neer te zetten. Om ook in 2019 genoeg plek te hebben en te voorkomen dat Nuenenaren bij de toewijzing van huurwoningen steeds aan het kortste eind trekken, zijn de geplande eenpersoonshuizen aan het Witte Hondpad nog steeds nodig, benadrukt de gemeente. Op die plek komen zestien moderne woonunits. De helft ervan is voor vluchtelingen.

Nuenen wilde de tijdelijke eenpersoonswoningen eigenlijk vorig jaar al neerzetten maar dat liep vertraging op, vooral omdat met verhuurder Wooninc. nog afspraken gemaakt moesten worden over de kosten. De bouw staat nu gepland in de eerste maanden van 2019. Wooninc. heeft inmiddels een vergunning aangevraagd, maar het college heeft uitstel gevraagd voor de beoordeling ervan.

Naar verwachting neemt het college in oktober een beslissing. Buurtbewoners krijgen daarna nog de kans om bezwaar te maken.