Volledig scherm

Nuenen proost op teruggevonden Van Gogh-schilderij

NUENEN - Het Van Goghkerkje in Nuenen stond zondagmiddag afgeladen vol liefhebbers van Vincent van Gogh. Die vierden daar dat het iconische schilderij van het voormalige protestantse gebedshuis weer boven water is.

Daar spraken onder meer Jan Kees Lemkes, voorzitter van Van Gogh Village Nuenen, en dorpshistoricus Peter van Overbruggen over de betekenis van het schilderij én de vondst. Ook onder meer gedeputeerde Henri Swinkels (cultuur) proostte mee. Een replica van het doek stond voor de deur. Ook heeft het Nuenense Van Goghmuseum Vincentre inmiddels een lijst neergezet op de plek waar het gezichtspunt van het schilderij zich bevindt.

Maffia
Het doek - vele miljoenen waard - dook op tijdens een onderzoek naar de Napolitaanse maffia, zo werd vrijdag bekend. Het schilderij uit 1884 werd veertien jaar geleden gestolen uit het Van Goghmuseum in Amsterdam, en was sindsdien spoorloos. Vincent van Gogh schilderde het werk voor zijn moeder, omdat ze met een gebroken heup op bed lag. Zolang ze niet naar de kerk kon, bracht hij de kerk naar haar, zo was zijn gedachte. De vader van Vincent van Gogh was dominee in het kerkje.

Volledig scherm
Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen. © Van Gogh Museum, Amsterdam
Volledig scherm
Volledig scherm

Geldrop e.o.