Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

OM opgescheept met vliegtuig na fraude tuinders in Brabant en Limburg

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie zit in de maag met een privéjet die in beslag is genomen bij de hoofdverdachte in de strafzaak over miljoenenfraude door een groep Brabantse en Limburgse tuinders. Het vliegtuig staat al meer dan een jaar aan de grond en dat kost geld. En pogingen om de privéjet te verkopen worden vooralsnog gedwarsboomd door de eigenaar.

Op het vliegtuig van de inmiddels 70-jarige Theo van K. werd in 2010 beslag gelegd. Van K. werd toen aangehouden als het brein achter een schijnconstructie die tuinders uit bijvoorbeeld Beek en Donk, Son en Breugel, Someren, Nuenen, Aarle-Rixtel en Gemert gebruikten om hun gewassen goedkoop te oogsten. Ze verkochten hun ongeoogste aardbeien, asperges en champignons aan een Pools bedrijf dat vervolgens zorgde voor goedkope Poolse plukkers of stekers.

Volgens officier van justitie Stephanie Massier is destijds met de hoofdverdachte de afspraak gemaakt dat hij met zijn privéjet mocht blijven vliegen. Maar sinds hij daar geen gebruik meer van maakt staat het vliegtuig in de opslag.

Kopers

Theo van K. en zijn advocaat kwamen vorige week niet opdagen bij een rechtszaak over het vliegtuig. Massier vertelde dat kopers in de rij staan en dat ze vanwege de oplopende kosten snel toestemming wil om de bijzondere vangst van de hand te doen.

De aanklager denkt dat Theo van K. het meest heeft geprofiteerd van de fraude door de tuinders. De zakenman met onbekende woonplaats moet daarom op 4 juni voor de strafrechter in Den Bosch verschijnen. De hoofdverdachte werd buiten de miljoenenschikking gehouden die de zestien tuinders vorig jaar hebben afgesloten. De boeren beloofden in totaal 25 miljoen euro te betalen en werkstraffen te doen om een lange strafzaak te voorkomen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement