Volledig scherm
Cees van Rijckevorsel. © 1931 Jhr.Mr. C.Th.J van Rijckevorsel

Oorlogsburgemeester definitief ereburger van Nuenen

NUENEN - Oud-burgemeester Cees van Rijckevorsel (ambtsperiode 1931-1954) wordt definitief benoemd tot ereburger van Nuenen. De Nuenense gemeenteraad heeft dat vrijdagavond besloten in een geheime stemming.

De aanvraag van de eretitel is een initiatief van Nuenenaar Louis Bressers, lid van de heemkundekring. Hij ontdekte onder andere dat Van Rijckevorsel in juli 1944 met gevaar voor eigen leven een bevel van de Duitse bezetter weigerde om inwoners van Nuenen naar Zeeland te sturen om aan de kustverdediging te gaan werken.

In 2015 diende Bressers zijn eerste aanvraag in maar die bereikte nooit de gemeenteraad omdat er in het geheime overleg met de fractievoorzitters geen unanieme steun was. Twee fractievoorzitters waren tegen de voordracht. Na een rel over de uitgelekte weerstand heeft de gemeenteraad de regels aangepast en was een veto niet meer mogelijk.

Van Rijckevorsel wordt de achtste ereburger van Nuenen, onder wie vijf oud-burgemeesters. De bekendste ereburger is schilder Vincent van Gogh.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement