Volledig scherm
© Thinkstock

Ophef over dreigende kap berkenbomen Varenpad Nuenen

NUENEN - Ambtenaren van de gemeente Nuenen hebben zich bereid getoond om mee te werken aan de kap van 26 berkenbomen in een woonwijk terwijl er geen reden voor is. Voor elke gekapte boom werd vanuit de buurt een eigen bijdrage van 350 euro gevraagd. 

Uit brieven die de gemeente Nuenen heeft bezorgd bij bewoners van de Tomakker en Zwanenstuck blijkt dat een aantal mensen in de buurt wil dat de berkenbomen aan het Varenpad achter hun huizen verdwijnen. ,,Wij hebben geen reden om deze bomen te kappen. Toch zijn we bereid gehoor te geven aan dit verzoek als er voldoende draagvlak is in de buurt. We stellen daar de voorwaarde aan dat er bomen worden teruggeplant. Wij vragen hiervoor een eigen bijdrage van uit de buurt van 350 euro per gekapte boom’’, schreef de gemeente Nuenen op 14 december in de brief.

Quote

Ik heb met mijn oren staan klapperen

Raadslid Chris Eeuwhorst (De Combinatie)

Om te beoordelen of er steun was in de buurt voor de kap heeft de gemeente een enquête gehouden en de meeste mensen willen dat er bomen gekapt worden. Afgelopen dinsdag werden de bewoners uitgenodigd voor een voorstel over de plaatsing van acht andere bomen.

Raadslid Chris Eeuwhorst van De Combinatie was bij de bewonersbijeenkomst en is verbijsterd over de gang van zaken. ,,Ik heb met mijn oren staan klapperen’’, zegt hij.

Argumenten

Volgens hem is er geen goed argument genoemd om de berkenbomen te kappen. De bewoners klagen vooral omdat de bomen zonlicht tegenhouden en blad en zaadjes verliezen. ,,Als je bomen kapt, moet je goede argumenten hebben’’, aldus Eeuwhorst namens zijn partij.

De bereidwilligheid van de gemeente is extra pikant omdat bewoners van de Vallestap in Nuenen vanwege vele allergieklachten al jaren tevergeefs strijden voor de kap van alle berkenbomen in hun buurt. 

Volgens raadslid Eeuwhorst zijn de bewoners van de Tomakker en Zwanenstuck niet bereid om mee te betalen aan de kap en plaatsing van nieuwe bomen. Namens zijn partij heeft hij vragen gesteld aan het college van B en W. De Combinatie wil onder andere weten wie uiteindelijk beslist over het lot van de bomen en eist dat er niks gebeurt tot de vragen zijn beantwoord. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement