Volledig scherm
© Thinkstock

Oplevering woonunits vluchtelingen Nuenen voor de zomer

NUENEN - Nuenen verwacht dat voor de zomervakantie aan het Witte Hondpad de woonunits worden geplaatst die onder andere bedoeld zijn voor vluchtelingen. Wethouder Caroline van Brakel zegt dat de onderhandelingen met woningcorporatie Wooninc. over een verdeling van de kosten zijn afgerond.

Nuenen wilde de tijdelijke woningen eigenlijk vorig jaar al neerzetten maar dat liep vertraging op, vooral omdat er met Wooninc. nog afspraken gemaakt moesten worden over de kosten. Er moest een oplossing gevonden voor het moment dat de tijdelijke woonwijk na tien jaar weer verdwijnt omdat de woonunits dan nog niet zijn afgeschreven.

De gemeente werkt een aantal mogelijkheden uit. Wethouder Van Brakel zegt dat de eenpersoonswoningen na tien jaar bijvoorbeeld ergens anders neergezet kunnen worden of dat beide partijen hun verlies nemen.

Meer vertraging

De wethouder waarschuwt wel dat de oplevering van de huisjes nog meer vertraging kan oplopen. In Veldhoven is bijvoorbeeld de ervaring geweest dat huizen door drukte in de bouw niet onmiddellijk kunnen worden aangesloten worden op gas, water en elektriciteit.

Bovendien heeft Wooninc. nog steeds geen vergunning aangevraagd en moet nog worden gewacht op de uitkomst van onderzoeken naar de bodem en de flora en fauna op de locatie aan het Witte Hondpad. De onderzoeken hebben op 19 en 24 januari plaatsgevonden en de resultaten worden deze maand verwacht.

Opdracht

De tijdelijke woningen zijn nodig omdat Nuenen te weinig sociale huurhuizen heeft om voldoende vluchtelingen op te vangen. De gemeente moest vorig jaar 69 buitenlanders huisvesten maar kwam niet verder dan 62. Omdat de opdracht niet werd gehaald heeft Nuenen bij de provincie verantwoording moeten afleggen. Van Brakel zegt dat in Den Bosch met begrip en coulance is gereageerd op de situatie.

In totaal komen aan het Witte Hondpad zestien tot twintig huizen van het type Heijmans One. De helft is bedoeld voor vluchtelingen, de andere helft voor huurders die met spoed op zoek zijn naar een huis. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement