Volledig scherm
Nuenen © Cees van Keulen

Oud-burgemeesters tegen herindeling Nuenen

NUENEN - De oud-burgemeesters Harry Terwisse (1982-2001) en Willem Ligtvoet (2001-2012) van Nuenen zijn tegen de gedwongen herindeling van de gemeente met Eindhoven. Onafhankelijk van elkaar hebben ze zich daarom aangesloten bij de grote groep bezwaarmakers.

,,Ik vind dat Nuenen gepiepeld wordt door de provincie'', laat Terwisse weten in een toelichting op de brief die hij aan de provincie Noord-Brabant schreef. In zijn brief herinnert hij aan eerdere pogingen om Nuenen op te heffen en de problemen die destijds zeker niet minder waren. Terwisse zegt dat hij bij zijn komst begin jaren tachtig ook al de opdracht kreeg om wat te doen aan de financiële problemen van Nuenen en meer aandacht moest schenken aan Vincent van Gogh. ,,De financiën keerden ten goede en aan Vincent van Gogh wordt sinds 2010 volop aandacht besteed’’, zegt hij.

Quote

Uw plan is slechts gebaseerd op gelegen­heids­ar­gu­men­ten

Harry Terwisse, Oud-burgemeester Nuenen (1982-2001)

,,Nuenen staat te boek als dwèrs, bewoond door een actief, mondig en assertief volkje. Maar dat er volgens de provincie geen zicht bestaat op verbetering is een argument uit het ongerijmde. Uw plan mist een totaalvisie en is slechts gebaseerd op gelegenheidsargumenten’’, schrijft de 82-jarige oud-burgemeester. 

Oud-burgemeester Ligtvoet sluit zich aan bij zijn voorganger en zegt dat argumenten voor de opheffing van Nuenen achterhaald zijn. ,,Maar het belangrijkste voor mij is dat de visie op de ontwikkeling van de regio ontbreekt. Eindhoven wil groter worden om landelijk mee te tellen maar een uitbreiding met het kleine Nuenen is maar zeer schamel. Ik hoor me er niet meer mee te bemoeien maar dit zit me toch wel dwars’’, zegt hij.

Quote

Ik hoor me er niet meer mee te bemoeien maar dit zit me toch wel dwars

Willem Ligtvoet, Oud-burgemeester Nuenen (2001-2012)

Beide ereburgers van Nuenen hebben hun bezwaren via het actiecomité Nuenen Zelfstandig bij de provincie laten bezorgen. 

Het actiecomité verzamelde in Nuenen in totaal vijfhonderd officiële reacties van tegenstanders.