Volledig scherm
Het gemeentehuis van Nuenen. © Ton van de Meulenhof

Provincie oordeelt snoeihard over Nuenen: regelmatig uitlekken vertrouwelijke informatie en slechte samenwerking raad

DEN BOSCH/NUENEN - Een jarenlang gebrekkig functionerend gemeentebestuur en geen perspectief op verbetering zijn voor de provincie aanleiding geweest om Nuenen te dwingen tot een fusie met Eindhoven. Gedeputeerde Staten schrijven dat dinsdag in een toelichting op het besluit dat vorige week al uitlekte. 

In een lange opsomming van argumenten noemt de provincie onder andere de wisselende standpunten van het Nuenense gemeentebestuur over de eigen toekomst, het regelmatig uitlekken van vertrouwelijke informatie, de slechte samenwerking in de gemeenteraad en trage besluitvorming. Ook het gebrek aan regie vanuit het gemeentebestuur in het KAFI-dossier over vermeende fraude in de organisatie, is volgens de provincie illustratief.

,,Wij hebben geen indicatie dat dit alles in de toekomst zodanig zal verbeteren dat Nuenen als zelfstandige gemeente kan blijven functioneren'', staat in een brief die dinsdag naar Nuenen, Eindhoven en Son en Breugel is gestuurd.

Kloof

De provincie constateert bovendien een kloof tussen de opvattingen van het gemeentebestuur en de inwoners over de toekomst van Nuenen. Op basis van een enquête onder de inwoners van Nuenen en gesprekken met maatschappelijke instellingen concludeert de provincie dat er geen vertrouwen is in het lokaal bestuur. Een fusie met Eindhoven is volgens de provincie het beste voor Nuenen en kan op het meeste draagvlak rekenen. 

Het college van B en W en de gemeenteraad oordeelden eerder dat Nuenen voorlopig nog wel zelfstandig kan blijven. Nuenen wil op termijn fuseren met Son en Breugel en een meerderheid in de gemeenteraad is expliciet tegen een fusie met Eindhoven. 

Son en Breugel

Son en Breugel is uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de herindeling maar die gemeente kan en wil vooralsnog zelfstandig blijven. 

Een datum voor de fusie noemt de provincie nog niet. Vanaf mei kan iedereen reageren op het herindelingsplan dat de provincie gaat maken. Uiteindelijk beslist de Tweede Kamer. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement