Volledig scherm
Het gemeentehuis van Nuenen. © Ton van de Meulenhof

Provincie zet Nuenense gemeenteraad buitenspel in herindeling

DEN BOSCH - De gemeenteraad van Nuenen staat voorlopig aan de zijlijn in de herindelingsprocedure die de provincie Noord-Brabant heeft opgestart. Om een keus te kunnen maken tussen Eindhoven of Son en Breugel als fusiepartner voor Nuenen gaan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant volgende maand eerst praten met de burgemeesters en wethouders van de drie gemeenten.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) heeft dat maandagavond gezegd na afloop van de start van het zogenoemde open overleg met de drie gemeenten over herindeling in de regio. De provincie trok de regie in het fusieproces in juli naar zich toe vanwege de vrees dat de sterk verdeelde gemeenteraad van Nuenen er zelf niet in slaagt om een fusiepartner te kiezen.

Spierings zegt dat ze in september eerst met de colleges van de drie gemeenten gaat praten omdat de wet dat voorschrijft. Ze liet doorschemeren dat ze in het eerste gesprek wel een keuzevoorstel verwacht van de drie colleges van B en W. Voor Nuenen is dat bijzonder omdat het fusietraject daar tot dusver uitsluitend een taak is geweest van de gemeenteraad. De Nuenense burgemeester Maarten Houben erkende desgevraagd dat het de zaak extra ingewikkeld maakt.

Nog geen streefdatum

De gemeenteraad kan later wel worden betrokken bij het overleg met de provincie maar of dat ook gaat gebeuren is nog onduidelijk. Ook aan een streefdatum voor de opheffing van de gemeente Nuenen en fusie met Eindhoven of Son en Breugel waagde gedeputeerde zich nog niet.

En hoewel het een open overleg heet, is het proces volgens de gedeputeerde gebaat bij vertrouwelijkheid en worden ook verslagen pas openbaar als de provincie een keuze heeft gemaakt. Uiterlijk medio februari wil de provincie met een voorstel komen en daar kan iedereen dan nog op reageren. "We willen zo snel mogelijk met een voorstel komen maar het proces moet vooral zorgvuldig verlopen", zei Spierings.

Draagvlak

De keuze moet op zoveel mogelijk draagvlak kunnen rekenen maar een peiling naar de mening van de inwoners van de Nuenen, Son en Breugel en/of Eindhoven staat vooralsnog niet gepland. Als de provincie een keus heeft gemaakt worden inwoners op informatieavonden en met een herindelingskrant op de hoogte gehouden.

Burgemeester Houben herhaalde nog eens dat de Nuenense gemeenteraad gesprekken blijft voeren met Eindhoven en Son en Breugel om in november tot een eigen keuze te komen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement