Volledig scherm

PvdA'er stapt illusie armer uit politiek Nuenen

NUENEN - Oud-fractievoorzitter Frank Huijink (PvdA) haalt nog een keer uit naar burgemeester en wethouders bij vertrek uit Nuenense politiek.

Voormalig PvdA-fractievoorzitter Frank Huijink vertrekt gedesillusioneerd uit de Nuenense politiek. De PvdA'er die in maart niet werd herkozen maar nog wel burgercommissielid was, heeft zijn ontslag ingediend vooral omdat hij geen vertrouwen heeft in burgemeester Maarten Houben en zijn wethouders.

Huijink nam eind maart met een emotionele rede afscheid van de gemeenteraad. Zijn raadsperiode was voor hem als eenmansfractie onaangenaam geweest, onder andere door verziekte verhoudingen en omdat zijn integriteit in twijfel was getrokken. Onder andere wegens tijdgebrek droeg hij bij de verkiezingen het stokje over en koos voor plek drie op de kieslijst. De PvdA kreeg twee zetels maar Huijink accepteerde nog wel een rol als burgercommissielid.

Klachten

In een toelichting op zijn ontslagbrief zegt Huijink dat zijn klachten over de rol van voormalig wethouder Martien Jansen (W70) en burgemeester Maarten Houben in de hoogoplopende strijd met een inwoonster van Gerwen nooit goed zijn uitgezocht. ,,Ik heb meerdere keren melding gemaakt van mogelijke integriteitsschendingen. Een inwoner van de gemeente is daardoor in haar belangen geschaad. Maar omdat ik voor haar ben opgekomen kreeg ík een integriteitsonderzoek aan mijn broek. Er is met twee maten gemeten. De burgemeester heeft niet eens de moeite gedaan om het goed uit te zoeken en is beloftes niet nagekomen. Mijn burgemeester moet anders optreden'', zegt hij.

Bovendien oordeelt hij dat het Nuenense college van B en W het werk van de gemeenteraad onmogelijk maakt omdat informatie structureel ontbreekt. Als meest actuele voorbeeld noemt hij de woonsituatie van de burgemeester waarover de gemeenteraad ondanks verzoeken niet volledig is geïnformeerd.

Te weinig gif

Het nieuwe college van B en W gaat volgens hem op de oude voet verder en in de nieuwe gemeenteraad zit volgens hem te weinig gif.

De PvdA'er wil geen verbitterde indruk achterlaten. ,,Het lijkt nu misschien zo. Ik heb er veel energie in gestoken en ben een beetje teleurgesteld, vooral in het Nuenense college dat de raad nooit een serieuze kans geeft om controle goed uit te oefenen. Politiek is in Nuenen vooral een spelletje om elkaar de hand boven het hoofd te houden.''

Huijink wil met zijn verleden de huidige fractie niet voor de voeten lopen, zegt hij. PvdA-fractievoorzitter Jan Wesenbeek betreurt het vertrek van zijn voorganger. ,,Frank is een encyclopedie en die zullen we missen.''

Een opvolger is er nog niet.