Referendum Nuenen: 28 procent heeft stem uitgebracht

Update + VideoNUENEN - De dag des oordeels: in een referendum laat Nuenen woensdag weten wat ze van de fusie met Eindhoven vindt. Provinciebestuurde Anne-Marie Spierings en de gemeente Eindhoven geven aan dat de uitkomst geen verschil maakt, maar daar hebben de inwoners geen boodschap aan.

Om 15.00 uur is al 27,98 procent van de stemgerechtigden bij een van de dertien stembureau's geweest. Volgens de gemeente is dat geen slechte score. ,,Normaal gesproken houden we het opkomstpercentage niet zo nauw bij", zegt Yvonne van Zutven. ,,Maar nu is het natuurlijk wel belangrijk."

Pas als 35 procent van de stemgerechtigden is geweest, legt de Nuenense gemeenteraad zich bij de uitslag neer. Al is het maar zeer de vraag wat dat inhoud: de provincie hoeft zich niks van de uitkomst aan te trekken. De meeste inwoners weten dat het om een raadgevend referendum gaat, maar willen toch hun punt maken. 

Om 08.30 uur 's ochtends zijn 35 mensen komen stemmen, om 09.00 uur al  90. Volgens de voorzitter van het stembureau in het Klooster in het centrum is het even druk als met landelijke verkiezingen. ,,Hoe dichter het bij de mensen staat hoe meer mensen gaan stemmen."

Voor of tegen? 

,,Ik ga voor stemmen'', zegt Rick Valk. ,,Ik heb de politiek altijd vanaf de zijlijn gevolgd en dat was niet best. Ik woon nu twintig jaar in Nuenen en heb Eindhoven altijd een voorbeeldgemeente gevonden.'' Bang dat Nuenen zijn eigen identiteit verliest is hij niet. ,,Stiphout hoort bij Helmond maar heeft ook gewoon identiteit behouden. Ik hoop dat dit een eind maakt aan de bestuurlijke onrust in Nuenen. Ik hoop dat het gezond verstand zal zegevieren."

Groot tegenstander is wethouder Joep Pernot. Ook hij was woensdagmorgen vroeg op het stembureau te vinden. ,,De argumentatie om de gemeenten samen te voegen vind ik flinterdun. Het doembeeld is dat de gemeente de eigen identiteit verliest.'' Ook is hij bang dat dingen die in Nuenen goed zijn geregeld, na een fusie minder goed gaan. ,,Neem het sociale domein. Dat is in Eindhoven een stuk minder goed geregeld.'' 

Uitslag

Burgemeester Maarten Houben heeft de inwoners een brief gestuurd en gevraagd om te komen stemmen omdat het gaat om de toekomst van Nuenen. De stembureaus gingen om 07.30 uur open en gaan om 21.00 uur dicht. De gemeente verwacht dat de uitslag rond 22.30 uur bekendgemaakt kan worden. 

Volledig scherm
Links Erik Verhofstadt, voorzitter van het stembureau Pleincollege in Nuenen. © Jelle Krekels
Volledig scherm
Er wordt woensdagmorgen al gestemd in Nuenen. © Jelle Krekels